Didimli vatandaşlar için ise böyle bir sorun yok. Didim Akbük’te Tüylü Dostlar Pet Otel İşletmeciliği yapan Can Başyiğit, patili dostlar için verdiği hizmet ile bu sorunu ortadan kaldırıyor. Didimliler için mekan sınırlılığını ortadan kaldıran bu sistem ile patili dostlarımız köpek eğitim merkezinde gönüllerince eğleniyor.
Gerçekleştirdiğimiz röportaj ile birlikte Tüylü Dostlar Pet Otel işletmecisi Can Başyiğit, köpek sahiplerine önemli olan bilgilerini sundu.
KÖPEK, DÜNYADA Kİ EN YAKIN ARKADAŞTIR
Yaklaşık 3 yıldır hizmet olan pansiyonumuzda hedefimiz daha çok köpeğe ulaşmak aynı zamanda eğitim merkezi daha çok insana yardım etmek. Biz her zaman şeyi söyleriz; Köpekle yaşam dünyanın en keyifli şey, köpek dünyanın en yakın arkadaşıdır. Ama bunun için belli bir temele ihtiyacınız var. Bu temel atmak konusunda insanlara yardımcı oluyoruz. Köpek; kedi, tavşan, balık gibi X bir hayvana benzemiyor. Bir yere bırakıp düğüne, cenazeye vs. hiçbir yere gidemezsiniz. Bu sürede köpeğinizi bırakacağınız güvenilir bir yere ihtiyacınız var. Bu amaçla kuruldu tesisimiz.
Tüylü Dostlar Pet Otel’de verilen hizmetler nelerdir?
Burada köpek pansiyonumuz var. Pansiyon kısmı bu işin kısa dönemli kısmıdır. 3 günlük 5 günlük, 1 haftalık, 10 günlük bulunduğunuz yerden ayrılacağınız zamanlar oluyor. Gideceğiniz tatil mekanlarında köpek kabul edenlerin sayısı oldukça kısıtlı durumdadır. Bu sırada insanların köpeklerini bırakabilecekleri güvenli alanlara ihtiyaçları oluyor. Tabii ki komşuya, arkadaşa bırakmakta bir seçenek ama artık daha profesyonelleşmeye başladı. İnsanlar köpeklerine evlat muamelesi yapıyor. Bunun yanında daha rahat bakılsın istiyor. Burada kalan köpeklere her gün veya e ngeç iki günde bir videoları yollanır. Haftanın dört günü veteriner kontrolünden geçer. Bunu X biryerde veya arkadaşınızda, komşunuzda sağlama imkanınız yoktur.
50 KÖPEKLE 24 SAAT BERABERİM
Ben burada 50 tane köpekle birlikte yaşıyorum. 24 saatim burada geçiyor ben burada olmadığım zaman veteriner hekimlerimizden biri mutlaka burada olur. Bu şartları her hangi bir yerden rica olarak sağlamanızın ihtimal yok. Profesyonel bir hizmet almanız gerekiyor.
Biz köpeğe evladımız demeye birazcık karşıyız. Özellikle eğitim alanında bu bizi çok zorlaştırıyor. Köpek, bir köpektir ve hani kendi ihtiyaçları olan bir canlı. İhtiyacımız olan tek şey profesyonel bir hizmet köpeğinize düzgün bakabileceğiniz bir yer.
BELLİ BİR YAŞTAN KÖPEKLER YALNIZ KALMAMALI
Bizim burada 3 aydır kalan köpeklerimiz, bir senedir kalan köpeklerimiz var. Bunun dışında huzurevi hizmetiniz var. Bakımı zor olan köpekler oluyor. Belli bir yaştan sonra bunlar özel bakım gerektiriyor. Bu köpeklerin yürümesi, beslenmesi hizmetimiz var. Günlük olarak evde çok uzun vakti olmayan insanların köpeklerini bu süreçte evde yalnız bırakmamaları gerekiyor. Bu konumda olan insanlara kreş hizmeti sunuyoruz. Sabah köpeklerini buraya bırakıyorlar. Köpek burada arkadaşları ile koşturuyor, oynuyor, vakit geçiriyor. Mamasını yiyor, suyunu içiyor. Yani günlük ihtiyacı olan rutin bakımlar yapılıyor ve evine gidiyor.
EĞİTİMLERİMİZ DEVAM EDİYOR
Pansiyonumuzda eğitim ve rehabilitasyon hizmetimiz var. Bunu geliştirmeye çalışıyoruz. Köpeklere temel ihtiyaç eğitim veriyoruz. Agresif köpeklerle çalıştığımız, korkak köpeklerle çalıştığımız oldu. Bu konuda da başarılı olduk. hani iyi olduk.
Bizim sokakta yaşayan köpeklerle çalışma imkanımız yok maalesef…
Neden? Çünkü bir köpeğin idarecisi olur. Sokaktan bir köpek sahiplendiniz mesela ve köpeğin ciddi insan agrasyonu, köpek agrasyonu ve canlı agrasyonu var diyelim. Biz bu köpeği düzeltebiliriz. Ama bu köpeği düzelttikten sonra aslında rehabilite edebiliriz. Sonrasında bir idareciye ihtiyacı var. İdareci her köpek için gereklidir. Yani rehabilte ettikten sonra sokağa bırakırsanız içgüdüleri ile yaşamaya devam eder ve yaşamasını zorlaştırır. Sokaktan sahiplenilmiş köpekle çalışırız ama sokaktan bulduğumuz X bir köpekle çalışamayız.
Hangi köpeklere hizmet veriliyor?
Aslında önemli olan şey alma şartları, birinci kısım burada; köpeğin aşı karnesini kontrol ederiz. Aşısı eksik olan her hangi bir köpek pansiyona giriş dahi yapamaz. Bu içerde kalan köpeklerimiz için ve gelen köpek için risktir. Bunun dışında köpeğin kronik bir rahatsızlığının olmamasına dikkat ederiz. Çünkü bunu her zaman birlikte çalıştığımız insanlara da söyleriz. Pansiyonlar, oteller köpekler için ilk 1-2 gün stresli alanlardır. Bu çok doğal bir şey. köpek yaşadığı ortamdan uzaklaşıyor, ailesinden uzaklaşıyor ve ortamda bir sürü yeni köpek var. Bu ister istemez stres olan bir şey, bundan dolayı kronik rahatsızlıklar tetiklenebilir, bu sebeple kronik rahatsızlığı olan bir köpeği almamayı tercih ederiz.
Bunun dışında çok ileri yaşta olan köpekler var. Pansiyonumuzda 13 yaşında da bir köpek var ama bu köpeği alırken sahiplerine uyarı yaparız. Sizin köpeğiniz için pansiyon ister istemez riskli bir alan, bu sadece bu pansiyon için değil her pansiyon için geçerlidir. Stres birçok şey tetikleyebilir. Kalp krizi olur, benzeri şeyler olur. Bunların hepsi problem.
ÜCRETLENDİRME NASIL YAPILIYOR?
Biz çevre ilçelere veya ege bölgesine göre çok uygun fiyatlarla çalışıyoruz. Bu günkü şartlarda gecelik 100 TL + köpeğinizin mamasını getirmeniz gerekiyor. Kısa süreli pansiyonlarda özellikle mama takviyesi yapmamayı tercih ediyoruz, mama değişimi olmasın diye. Köpekte dediğim gibi kreş ücreti de günlük 80 TL ….
Onun dışında bizim için bir köpek ayrımı yok. hepsi bize göre eşit ve bu şekilde devam ediyor. Eğer ki tabii bizim 1 aydan uzun kalan köpeklerimiz de oluyor. Bir aydan uzun kalan köpeklerimiz için de bu aylık 2500 TL + mama oluyor.
PANSİYONUMAZA TERK EDİLEN 2 KÖPEĞİMİZİ SAHİPLENDİRDİK
Biz ruhsatlı bir pansiyon olduğumuz için gelen her köpek sahibiyle birlikte sözleşme imzalarız. Ancak köpek sahibi ile birlikte bir sözleşme imzalayamadık. Gerçi sözleşme imzalasaydık da muhtemelen sözleşme gerektirdiğini yerine getiremezdik. Normalde devletin bize dediği şey; size terk edilen bir köpeği belli bir süre sonra sahibine ulaşamazsanız barınağa bırakmalısınız. Ama bir köpek, yani bu işi sevmeden yapamazsınız. Bize gelen köpeklerle ister istemez bir bağ kuruyoruz, seviyoruz. Terk edilen 2 köpeği sahiplendirebildik. Çok güzel yerlere gittiler. Takip ediyoruz, hala görüşüyoruz. Köpeklerle eğitim merkezi olarak hala bizi kullanmaya devam ediyorlar ihtiyaçları olduğu zaman ama çok güzel evleri var. Orada hayatlarına devam ediyorlar. Biz sahiplendirmelerine vesile olduk.
KÖPEK TUVALET EĞİTİMİ TELEFONLA BİLE VERİLEBİLİR
Eğitim merkezi olarak şu an için ağırlıklı olarak temel itaat eğitimi veriyoruz. Ama şu an eğitime köpek almaya ben bir sürü ara verdim. Yaklaşık iki üç haftadır eğitime köpek almıyorum. Çünkü ben eğitime gidiyorum kendimi geliştirmek için.
Rehabilitasyon yapabiliyoruz, agresif köpeklerle çalışabiliyoruz. Temel itaat eğitimini olarak çalışabiliyoruz. Aslında ülkede birazcık daha çeşitlenmeye başladı . Her eğitime bir isim takmaya başladılar. Sosyalleştirme eğitimi, tuvalet eğitimi, ileri İtaat eğitimi.. Orijinalinde böyle bir şey yok. Dünya genelinde bu işin temeli itaat eğitimi, ileri itaat eğitim, bodyguard eğitimi ve arama kurtarma eğitimi vardır. Bir de spor köpekleri vardır. Şimdi ticari olarak düşünüp size anlatmaya kalksam derim ki tasma ile yürüyüş eğitimi, tuvalet eğitimi, sosyalizasyon eğitimi vs sayabilirim. Profesyonel olarak eğitmenlik yapıyorum, tuvalet eğitimine hiç köpek aldığımı hatırlamıyorum. Doğru bir eğitmen doğru bir mantıkta bir köpeğin tuvalet problemini sadece telefondan bile çözer.
Birincisi köpek burada kalır köpeği biz eğitiriz. Sonrasında adaptasyon çalışması yaparız. İkincisi de köpek sahibiyle birlikte gelip gitmeye başlar burada çeşitli dersler yaparız, onlara ev ödevleri veririz evde çalışmaya devam ederler. Buradaki ayrım sizin buna hanginizin vaktinizin olduğudur.
1 çalışmada sorumluluk %80 bizdedir. 2.sinde ise ev ödevlerini yapmazsa, doğru tekrarları yapmazsa, düzenli olarak buna devam etmezse dediğim gibi işe yaramaz. 1 eğitimdeki sorumluluğunu %80'e bizdedir içiniz rahat ettiği zaman mezun olur. Genel olarak bu da 40-45 günlük sürelerde olur. Bakarız kontrol ederiz, işin sonunda da sahibiyle adaptasyon çalışması yaparız. Bu süreleri belirlemekiçin Köpeğin sahibi olan ilişkisini görmeden, köpeğin karakterini görmeden eğitimle ilgili de bir şey diyemezsiniz. Köpeği görmek zorundasınız. Kolay bir köpektir ve itaatkar bir köpektir iç güdüsel odaklıdır. Örnek göstermem gerekirse bir labradordur, Golden retrieverdır.. Bu tarz köpeklerdendir kolay sürü hayatını adapte olabilecek köpeklerdendir. Sahibinin de köpek tecrübesi vardır, daha önce bakmıştır. Bu köpek gelip giderek çok rahat bir şeyler öğrenebilir.
Ya da zor bir ırktır. Örneğin Rottweiler'dır, dobermandır ya da melez bir köpektir. Yada sahibinin köpek bakma tecrübesi hiç yoktur. Bu köpeklerde önerim pansiyonda eğitim almasıdır. Sonrasında bir adaptasyon süreci yeterli olacaktır.
Buradaki her şey insanda bitiyor aslında… Ben hata yapan bir köpek görmedim daha önce hiç.. Ya da bir eğitimi yanlış alan bir köpek de görmedim, eğitim bilmeyen bir köpek de görmedim. ister istemez bir seviyesi vardır. Dediğim gibi siz ne kadar çok çalışırsınız, köpek size bu kadar çok tekrar eder.
RÖPORTAJ: ELİF DİKBAŞ / EBRU GÖRMEZ