DİDİM

Didim Zeytin Festivali 11-12-13 Ekim’de

Didim Kaymakamlığı, Didim Belediyesi ve Didim Ziraat Odası ortaklığıyla yapılan ve bu yıl 11-12 ve 13 Ekim’de 6. düzenlenecek olan Didim Zeytin Festivalinin tanıtım toplantısı düzenlendi.

Tanıtım toplantısına İlçe Kaymakamı Can Kazım Kuruca, Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay, Didim Ziraat Odası Başkanı Dr. Hilmi Yıldırım, Emniyet Müdürü Yunus Dinç, İlçe Jandarma Komutanı Mustafa Gani Solak, ADÜ Didim MYO Müdürü Dr. Nimet Çavuş, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Alamettin Hatipoğlu, Oda ve sivil toplum kuruluş temsilcileri, mahalle muhtarları ile basın mensupları katıldı.

ZEYTİN FESTİVALLERİNİN DE ÖNCÜSÜ KONUMUNDAYDI

Tanıtım toplantısında ilk olarak konuşma yapan Didim Ziraat Odası Başkanı Hilmi Yıldırım, “Bu yıl yapacağımız festivali geçmişteki birikimlerimizi de içine katarak daha iyi bir noktaya taşımak gayesiyle başladık. Şu anda programımız netleşti.  Zeytin Festivali olayı 2011 yılında İtalya'da recomend (Akdeniz zeytin şehirleri Birliği) denilen bir oluşuma üye olmamızla, bunların kurucusu olmamızla başladı. Bir sonraki yıl, 2012 yılında ilk Zeytin Festivalimizi gerçekleştirdik. Aslına bakarsanız bu festival Türkiye'de o tarihteki sayılı Zeytin Festivallerine de benziyor. Zeytin festivallerinin de öncüsü konumundaydı. Ara ara akamete uğradı. Daha sonrasında gerek pandemi, gerek deprem gibi birçok kötü olayı hem dünya hem ülkemiz yaşadı. Ve bu sebeplerle de ara ara yine ara verdik. 2022 yılında büyük bir hasat etkinliği gerçekleştirdik. Festival olayı yapmadık, onu hasat olarak yaptık. 11, 12, 13 Ekim yani cuma günü itibaren gerçekleştireceğiz. Gelecek yılın festivali bu festivalin başarısına bağlı ve bundan sonraki yıllara. O bakımdan bu festival bugüne kadarki festivallerden çok çok daha bizim için önem artırıyor.

3 BİN KİŞİYE AYNI ANDA TADIMI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Festival içindeki bizim için önemli bir hem reklam unsuru hem de ilk defa bir şeyi gerçekleştirmek anlamında bir tadım etkinliğimiz olacak. Bu tadım etkinliği Apollon Tapınağı'nın içinde ve etrafında şeklinde planlıyoruz. Tam olarak gerekli izinler alındıktan sonra hem içinde hem de etrafında yaklaşık 3 bin kişiyle tadım yapacağız. Biz geçen hafta Apollon Tapınağı içindeki zeytin ağaçları ve Thales döneminden kadar 2500 yıllık anıt ağaçlarımızdan, ki 3 tane anıt ağacımız var tescilli, bu anıt ağaçlarımızdan bir hasat yaptık. Yaptığımız hasattan erdiğimiz yağız, Küçük 10 sislik şişelere doldurduk. Üzerlerine etiketleri de yapıştırılıyor şu anda. 3 bin şişe şu anda mevcut, hazır. 3 bin kişiye aynı anda tadımı gerçekleştireceğiz. Bu Türkiye'de ilk kez yapılan bir şey olacak.” dedi.

GEREKLİ HASSASİYETİ GÖSTERECEĞİZ

Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay ise Zeytin Festivalinin bu yıldan itibaren devamlı yapılacağını ifade ederek “Festival aralıksız devam edecek. Hepimizin katkılarıyla Zeytin tadım merkezinin de dibimizde olması ayrıcalık katacak. Marka değerimize oluştururken bunlar çok kıymetli; Bu konuda da gerekli hassasiyeti göstereceğimize inanıyorum.” dedi.

BU FAALİYETLERİ SÜRDÜRÜLEBİLİR KILMAYA BAŞLAYACAĞIZ

Didim Kaymakamı Can Kazım Kuruca ise yaptığı konuşama da “Ziraat Odası Başkanımız detayları verdi ama ben şunun altını çizmek istiyorum özellikle. Bundan sonraki süreçte, Didim’de, el birliğiyle, sivil toplum örgütleriyle, kamu kurumlarıyla, basınıyla, bütün Didim halkıyla birlikte gelecekte yapacağımız faaliyetleri hep beraber belirteceğiz ve bu faaliyetleri sürdürülebilir kılmaya başlayacağız. Biraz önce Zeytin Festivaliyle ilgili Oda Başkanımız bahsetti. Zaman zaman çeşitli sebeplerden, akamete uğradığı dönemler olmuş. Belki şu anda onun yüzünün on birincisini düzenleyeceğimiz festivalin altıncısını yapıyoruz. Bundan sonraki süreçte bizler dilim olarak el birliğiyle belirlediğimiz festivallerimizin sürekliliğini sağlayacağız. Zeytin Festivali özelliğine geldiğimiz zaman iki ayrı hediyemiz var Zeytin Festivali'yle ilgili olarak. Zeytin'in bir kültürü olarak Didim’de binlerce yıllık geçmişine göre geçmişimizle geleceğimiz arasında bu bağın, bu devamlılığı sağlanmasını hedefliyoruz. Bunu yaparken de içinde hem tanım olacak, hem eğitimler, seminerler söz konusu olacak. Biz yaptığımız her işi, Büyük Öğretmenimizin söylediği gibi ilimin fenin ışığında yapmak istiyoruz. İşin bir diğer boyutu da bizler önümüzdeki seneden itibaren gidip de gelen her misafirin gidip de olduğu süre içerisinde bir festivalde dışarıda otellerin dışında buluşabileceği bir etkinlikle buluşmasını ve o etkinliğin o kişinin hafızasına kazınmasını istiyoruz. Uluslararası 6. Zeytin Festivalimiz bunun bir parçası olacak. Temel hedeflerimizden biri de bu. Ben şimdiden bu festivalin hayırlara vesile olmasını temel ediyorum.” ifadelerini kullandı.

6. ULUSLARARASI DİDİM ZEYTİN FESTİVALİ PROGRAMI

11 EKİM CUMA

17.00 Kortej Yürüyüşü (Eski Adliye Önü)

18.00 Açılış Konuşmaları

18.30 Zeytinin Yolculuğu Gösterisi (Seçil Tireli)

19.00 Halk oyunları Gösterileri (DAHOT)

12 EKİM CUMARTESİ

14.00 Zeytinyağı Tadımı

Hakan Gökalp-Seçil Tireli

Atilla Totoş-Anita Zachou-Sebahat Totoş Bilge Keykubat Ferudun Kaykı-Nurdin Kaykı-

14.00 Yemek Yarışması

Prof.Dr. Fügen Durlu Özkaya

Şef. Serap Tuna Aktan

Sabriye KOCABALKAN

15.00-17.00 SIRLARIYLA ZEYTİNYAĞI

Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya

Prof. Dr. Fugen Duru Özkaya

Ecz. Attilla Totoş

17.30 Zeybek Gösterisi (Sinan Çetin) Didim Belediyesi

13 EKİM PAZAR

18.30 Toplu Tadım (Tüm Katılımcılar)

14.00 Zeytiyağı Tadım Panel

Atilla Totoş-Anita Zachou-Sebahat Totoş- Bilge Keykubat-Ferudun Kaykı-Nurdan Kaykı-

15.00 Panel Hakan Gökalp-Seçil Tireli

Prof.Dr. Renan Tunalıoğlu (Thales 'den günümüze Zeytinyağı Ekonomisi) Prof. Dr. Hüseyin Üreten (Antik kaynaklar ışığında Tarihsel ve Kültürel bir değerlendirme)

18.00 Keman Resitali

19.00 Ödül Töreni (Sertifika) Dr. Muhammed Nimet Çavuş (Moderatör)

20.00 Konser

HABER : ELİF DİKBAŞ