DİDİM BELEDİYESİ TA­RA­FIN­DAN İMZA­LA­NAN CEMR AV­RU­PA YEREL YA­ŞAM­DA KA­DIN-ER­KEK EŞİTLİĞİ ŞARTI PRO­TO­KO­LÜ

25 Kasım Ka­dı­na Yö­ne­lik Şid­de­te Karşı Ulus­la­ra­ra­sı Mü­ca­de­le Günü’nde Didim Be­le­di­ye­si’nin ilk kadın Be­le­di­ye Baş­ka­nı (CEMR) Av­ru­pa Yerel Ya­şam­da Ka­dın-Er­kek Eşit­li­ği Şartı Pro­to­ko­lü im­za­la­dık­la­rı­nı büyük bir şovla du­yur­du. Gören duyan da bu pro­to­ko­lü ken­di­le­ri ha­zır­la­mış sanır.
Av­ru­pa Be­le­di­ye­ler ve Böl­ge­ler Kon­se­yi'nin (CEMR) Av­ru­pa Yerel Ya­şam­da Ka­dın-Er­kek Eşit­li­ği Şartı Pro­to­ko­lü imza tö­re­nin­de ko­nu­şan Didim Be­le­di­ye Baş­kan “Bugün 25 Kasım. Ka­dı­na Yö­ne­lik Şid­de­te Karşı Ulus­la­ra­ra­sı Mü­ca­de­le Günü, ka­dın­la­ra yö­ne­lik her türlü şid­de­tin son bul­ma­sı için far­kın­da­lı­ğı ar­tır­mak ve bu mü­ca­de­le­de bir arada ol­du­ğu­mu­zu gös­ter­mek adına önem­li bir gün­dür. Şid­det­siz bir dünya, eşit­lik ve ada­let­le inşa edi­lir. Ka­dın­la­rın yaşam hak­la­rı­nı el­le­rin­den alan her türlü şid­de­ti red­de­di­yor; top­lum­sal cin­si­yet eşit­li­ği için mü­ca­de­le­mi­zi ka­rar­lı­lık­la sür­dü­rü­yo­ruz. Bugün bu­ra­da, top­lum­sal
cin­si­yet eşit­li­ği ko­nu­sun­da­ki ka­rar­lı­lı­ğı­mı­zı daha somut bir adım­la taç­lan­dır­mak üzere bir ara­da­yız. Didim Be­le­di­ye­si ola­rak, Av­ru­pa Be­le­di­ye­ler ve Böl­ge­ler Kon­se­yi’nin (CEMR) Av­ru­pa Yerel Ya­şam­da
Ka­dın-Er­kek Eşit­li­ği Şartı Pro­to­ko­lü’nü im­za­lı­yo­ruz. Bu pro­to­kol, eşit­li­ğin sa­de­ce bir hedef değil, aynı za­man­da bir so­rum­lu­luk ol­du­ğu­nun gös­ter­ge­si­dir.” Dedi.
Ge­nel­lik­le Chp’li be­le­di­ye­le­rin im­za­la­dı­ğı bu pro­to­kol ne­le­ri kap­sar, im­za­la­yın­ca ne de­ği­şecek, nasıl bir süreç baş­la­ya­cak araş­tır­dım. Ma­ale­sef “HİÇBİR ŞEY DEĞİŞME­YECEK” Ka­na­atin­de­yim. Üs­te­lik Ka­dı­na
Yö­ne­lik Şid­de­te Karşı mü­ca­de­le gü­nün­de bir kadın be­le­di­ye baş­ka­nı­nın diğer pek çoğu gibi işi şova dök­me­si­ne, bu son de­re­ce has­sas yak­la­şım­lar ser­gi­len­me­si gerek dö­nem­de çok da öf­ke­li­yim. Nasıl mı bu ka­na­ate var­dım siz­le­re de izah ede­yim.

Av­ru­pa'da yerel ve böl­ge­sel dü­zey­de top­lu­mun tüm ke­sim­le­ri­nin hiz­met­ler­den eşit bir şe­kil­de fay­da­lan­ma­la­rı ama­cıy­la, 2006 yı­lın­da hem si­ya­si bir belge hem de pra­tik bir araç ni­te­li­ğin­de ha­zır­la­nan "Av­ru­pa Yerel Ya­şam­da Ka­dın-Er­kek Eşit­li­ği Şartı’nı ge­liş­ti­ren 8 alt baş­lık ve 30 mad­de­den olu­şan bu pro­to­ko­lü in­ce­le­dim. Ön­ce­lik­le Av­ru­pa’daki yerel yö­ne­tim­ler ve uy­gu­la­ma­la­rı ile hatta va­tan­da­şın so­rum­lu­luk­la­rı bile, biz­den çok fark­lı.

1. Top­lum­sal Cin­si­yet Eşit­li­ği­ne Bağ­lı­lık
2. Eşit ve kap­sa­yı­cı Po­li­ti­ka­lar
3. Ka­dın-Er­kek Tem­si­lin­de Eşit­lik
4. Eşit­lik için Fi­nans­man ve Kay­nak Sağ­lan­ma­sı
5. Eşit Ücret ve Fır­sat Po­li­ti­ka­la­rı
6. Eği­tim ve Far­kın­da­lık
7. Şid­det ve Ta­ciz­le Mü­ca­de­le
8. Veri Top­la­ma ve İler­le­me Ra­por­la­rı gibi pek çok kıy­met­li de­ta­ya sahip bu özel pro­to­ko­lü im­za­la­yan 77. Be­le­di­ye ola­rak lis­te­ye girdi Didim Be­le­di­ye­si.

PRO­TO­KO­LÜ KİM DE­NETLİYOR? NASIL DE­NET­LENİYOR?
CEMR (Av­ru­pa Be­le­di­ye­ler ve Böl­ge­ler Kon­se­yi) bir sivil top­lum ku­ru­lu­şu ol­du­ğun­dan, doğ­ru­dan de­net­le­yi­ci bir me­ka­niz­ma­ya sahip değil. Ancak, üye yerel yö­ne­tim­le­rin ve böl­ge­le­rin ta­ah­hüt­le­ri­ni ye­ri­ne ge­ti­rip ge­ti­re­me­dik­le­ri­ni takip etmek için be­lir­li iz­le­me ve de­ğer­len­dir­me sü­reç­le­ri var. Pro­to­ko­le imza atan yerel yö­ne­tim­ler, uy­gu­la­ma­la­rı­nı iz­le­mek ve ra­por­la­mak­la yü­küm­lü. Pro­to­kol­de ta­ah­hüt edi­len he­def­le­re ulaş­mak için ya­pı­lan fa­ali­yet­le­ri bel­ge­le­me­le­ri ve so­nuç­la­rı­nı dü­zen­li ola­rak pay­laş­ma­la­rı bek­le­ni­yor.
CEMR'nin de­ne­tim me­ka­niz­ma­sı da daha çok bir hesap ve­re­bi­lir­lik ve şef­faf­lık mo­de­li üze­rin­den iş­li­yor. Yap­tı­rı­mı olan bir ceza veya hu­ku­ki süreç bu­lun­ma­mak­la bir­lik­te, ra­por­la­ma, şef­faf­lık ve iyi uy­gu­la­ma­la­rın pay­la­şıl­ma­sı gibi me­ka­niz­ma­lar­la üye yö­ne­tim­ler teş­vik edi­li­yor.
“Yerel dü­zey­de sivil top­lum ku­ru­luş­la­rı ve va­tan­daş­lar, yerel yö­ne­tim­le­rin bu pro­to­kol ta­ah­hüt­le­ri­ni ye­ri­ne ge­ti­rip ge­tir­me­di­ği­ni de­ğer­len­di­re­bi­lir ve geri bil­di­rim sağ­la­ya­bi­lir.” Diyor.

Bu pro­to­ko­lü sivil top­lum ku­ru­luş­la­rı ve va­tan­daş­lar de­net­ler diyor,
şef­faf­lık diyor, hesap ve­re­bi­lir­lik diyor. Yap­tı­rı­mı olan bir ceza veya hu­ku­ki süreç de yok diyor. Ha­liy­le ben de içim­den demek ki hiç­bir şey de­ğiş­me­yecek dedim. Bak­sa­nı­za ya­pı­lan ucuz şov­lar bile aynı.
Aynı hafta Didim Be­le­di­ye­si’nin ilk kadın Be­le­di­ye Baş­ka­nı dö­ne­min­de ne ol­muş­tu? 2013 yı­lın­da Didim’de ku­ru­lan ve 2017 yı­lın­dan gü­nü­mü­ze kadar Didim Be­le­di­ye­si ta­ra­fın­dan ka­dın­lar­la ve ço­cuk­lar­la il­gi­li ya­rar­lı fa­ali­yet­le­ri gö­ze­ti­le­rek, ken­di­le­ri­ne be­del­siz tah­sis edi­len der­nek bi­na­sın­da fa­ali­yet­le­ri­ni yü­rü­ten Didim Ki­be­le Kadın Yar­dım­laş­ma ve Da­ya­nış­ma Der­ne­ği’nin der­nek bi­na­sı­na izin­siz gi­ril­di, der­ne­ğin
evrak do­la­bı kı­rı­la­rak resmi der­nek ev­rak­la­rı alın­dı.
Ev sa­hi­bi ol­sa­nız ki­ra­cı­nı­za ya­pa­maz­sı­nız bu mü­da­ha­le­yi. Akla, man­tı­ğa ku­rum­sal­lı­ğa ve kadın da­ya­nış­ma­sı­na hiç ya­kış­ma­yan bu çir­kin tah­li­ye son­ra­sı kadın baş­ka­nın ka­mu­oyu nez­din­de kadın da­ya­nış­ma­sın­da al­dı­ğı pu­an­lar or­ta­day­ken CEMR pro­to­ko­lü­nü daha im­za­lar­ken bile ge­re­ken şart­lar oluş­ma­mış­tır.
İmza­la­nan pro­to­kol­ler kar­şı­lı­ğı­nı bul­sun is­ti­yo­ruz. CEMR pro­to­ko­lü­nün halka ver­di­ği yet­ki­ye da­ya­na­rak so­ru­yo­rum. Didim Be­le­di­ye­si şef­faf­lık ve de hesap ve­re­bi­lir­lik kap­sa­mın­da cevap ver­me­li­dir.
Didim Be­le­di­ye­si'nde 25 yıl­dır en­gel­li kad­ro­sun­da görev yapan 49 ya­şın­da­ki Ni­lü­fer Al­tı­ner’in görev de­ği­şik­li­ği dö­ne­min­de kendi ha­ya­tı­na son ver­me­si so­nu­cun­da acı çeken ya­kın­la­rı ve ça­lış­ma ar­ka­daş­la­rı­nın sos­yal med­ya­dan yap­tık­la­rı acılı pay­la­şım­lar­la il­gi­li ola­rak neden oku­du­ğu­nuz her sos­yal medya pay­la­şı­mı­na dava aç­tı­nız?

Üs­te­lik Didim Be­le­di­ye­si yap­tı­ğı ilk pay­la­şım­da o gün­ler­de şa­ibe­li ölüm kabul edi­len du­ru­ma dair ka­mu­oyu­nu ya­nıl­ta­rak “Mesai ar­ka­da­şı­mız Ni­lü­fer Al­tı­ner’i elim bir kaza ne­ti­ce­sin­de kay­bet­me­nin derin üzün­tü­sü içe­ri­sin­de­yiz” di­ye­rek kul­lan­dı­ğı “elim bir kaza ne­ti­ce­si” iba­re­si­ni hala neden de­ğiş­tir­me­miş­tir.
Ger­çek­ten ka­dı­na karşı şid­det ve ta­ciz­le mü­ca­de­le ko­nu­sun­da sa­mi­mi ise­niz ancak Av­ru­pa'da kar­şı­lık bulan im­za­lar değil Tür­ki­ye’de Didim’de kar­şı­lı­ğı olan uy­gu­la­ma­lar yapın lüt­fen. Var olan kadın da­ya­nış­ma­sı­nı güç­len­di­ren sivil top­lum ku­ru­luş­la­rı ve der­nek­le­ri­ni güç­len­di­rin. Hali ha­zır­da fa­ali­yet gös­te­ren olan ba­ğım­sız bir kadın da­ya­nış­ma der­ne­ğin fa­ali­yet­le­ri­ni sek­te­ye uğ­ra­ta­rak, sü­reç­te hiç kim­se­yi mu­ha­tap al­ma­ya­rak, ka­mu­oyu­na cevap ver­me­ye­rek şef­faf­lık ve hesap ve­re­bi­lir­lik il­ke­le­ri­ni yok sa­ya­rak or­ta­ya sa­mi­mi­yet ve inan­dı­rı­cı­lık ko­ya­maz­sı­nız.
Ay­rı­ca da çok iyi bi­li­yo­ruz ki şu gün­ler­de si­ya­si hesap ve çı­kar­lar gö­ze­te­rek, kur­ma­ya ha­zır­lan­dı­ğı­nız kadın der­ne­ği­nin ya da kadın ha­re­ke­ti­nin şim­di­den emin ol­du­ğu­muz tek fa­ali­ye­ti ola­cak­tır. “Baş­ka­nı
al­kış­la­mak.” Siz CEMR pro­to­ko­lü­ne uygun yak­la­şım­lar ser­gi­le­yin biz sizi de al­kış­la­rız baş­kan.