DENİZ KAPLUMBAĞALARI TEHDİT ALTINDA
4 gün içinde Kuşadası Yavansu ‘da 1 adet dişi Caretta caretta İribaş deniz Kaplumbağası, Güvercinada’ da 1 adet juvenil Chelonia mydas Yeşil Deniz Kaplumbağası, Pamucak plajında 1 adet dişi C. caretta ölü ve 1 adet Mauremys rivulata türü Balkan Kaplumbağası canlı olarak bulundu.
Son bulunan C.carettaya yapılan incelemelerde, daha önceki dönemlerde de bir kazaya uğradığı ve karapasında iyileşme olduğu görüldü.
Caretta caretta türü İribaş Deniz Kaplumbağaları ve Chelonia mydas türü Yeşil Deniz Kaplumbağaları denizel biyoçeşitlilik açısından zengin kaynaklara sahip Kuşadası Körfezi’ne beslenmek amacıyla gelmektedir. Her yıl Kuşadası kumsallarında C.carettalar tarafından birkaç yuva tespit edilmektedir.
Bazen ağlara hedef dışı av olarak yakalanan kaplumbağalar su yüzeyine çıkıp nefes alamadıkları için boğularak, bazen de insan kaynaklı kirlilikten dolayı, denizlere atılan plastikleri deniz anası sanıp yutarak ölmektedir.
Kıyılarda ölü olarak tespit edilen kaplumbağalar EKODOSD tarafından toplanmaktadır.
Kaplumbağalardan alınan doku ve keratin örneklerinin DNA çalışmalarının yapılması için Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji bölümünden Prof. Dr. Oğuz Türkozan’a, kaplumbağalar ise mikroplastik araştırmaları için Dalyan’da bulunan DEKAMER (Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi)’e gönderilmektedir.
Deniz insanlarının daha dikkatli olmaları, denizlerimize plastik vb. atıkların atılmaması deniz kaplumbağalarının yaşamlarını sürdürmesi açısından çok önemlidir.
Bugün Kuşadası Kutes plajında bir restoran çalışanı tarafından küçük bir kaplumbağa bulunduğu ihbarı geldi. Kaplumbağanın tatlı sularda yaşayan Mauremys rivulata türü Balkan Kaplumbağası olduğunu tespit ettik.
Dün yağan yağmurla birlikte Kuşadası çevresindeki derelerden suyla denize kadar geldiğini düşündüğümüz kaplumbağayı, yaşam alanı olan tatlı su kıyısına bıraktık.
EKODOSD/KUŞADASI