Didim yada eski ismiyle Yenihisar, doğuda Muğla il sınırı Güllük körfezi ve Akbük koyu batıda ve güneyde Ege Denizi, kuzeyinde Bafa gölü ve Büyük Menderes ile sınırlanmış yarım ada şeklindedir.
Yüzölçümü 402 km2, 2022 yılı nufus sayımı sonuçlarına göre kış nüfusu 97 000 kişinin yaşadığı, yaz aylarında 1.000.000 kişinin yaşadığı 16 Mahallesi bulunmaktadır.
1988 yılından itibaren her yıl aralıksız geldiğim Ege'nin şirin ilçesi Didim'in Demografik, sosyolojik, ve sosyo-politik yapısını yakinen tanıdığım kadar idari şeklini genelde ve yerelde de tanıdıkça, tanıdım.
İlk 1988 Ağustos ayında, akrabalarımın yanın da tatilimi geçirmek için geldiğimde Didimin güzide mahallesi Mavişehire gelmiştim.
O zamanlar Didim henüz ilçe olmamış Söke’ye bağlı bir kasabaydı.
9 Mayıs 1990 tarihinde ilçe oldu.
1988 tarihinden bu güne kadar seçilmiş olan tüm belediye başkanlarını tanıma fırsatım oldu.
Didim’in başarılı, çalışkan Belediye başkanı Ahmet Deniz ATABAY'a atfen yapılan bir eleştiriyi sosyal medyada görünce bu yazımı kaleme almak için DİDİM Belediyesi yetkililerinden bazı bilgiler istedim.
Belediye başkanımıza:
Yapılan eleştiri, sivrisinek ve haşarı ile yapılan mücadelenin yetersiz olduğu şeklindeydi.
Bu beyana göre
Yaşadığım Cumhuriyet Mahallesine 20 gün önce geldim bu güne kadar hiç bir sivrisinek görmedim.
Ancak yaptığım araştırma ve Belediye yetkililerinden aldığım bilgilere göre: Sivrisinek ve diğer haşarı ile mücadelede 16 mahallenin ilaçlanması 5 ekip, 5 araç, ve 16 saha personeli ile günlük peryodik olarak ilaçlama çalışmalarının proğram dahilinde hava şartlarına ve haşarenin yoğunluğuna göre güncellendiği beyan edildi.
Bazı mahallelerde sivrisinek görünse de.!
Didim turistik bir kent, yazlık siteler villa tipi evler yoğunlukta ve bir çoğunda da havuz bulunmakta, bazı vatandaşlar tatillerini yaptıktan sonra havuzun rutin bakımını yapmadan içinde bir miktar su bırakarak kapısını kitleyip asli ikametgahlarına dönüyorlar.
Dolayısıyla havuzlarda kalan su ve diğer şeyler bakterileşip sivrisinek için bir üretim merkezi oluyor.
Evlerin etrafı tel örgüyle çevrili kapılar kilitli olduğundan hiç bir işlem yapılamıyor.
Didim de işyeri sayısı 12.000 mesken sayısı 110.000 Günlük 40 000 metre küp, su tüketilmektedir
Kentin temizliği ve kent estetiği bakımından nufusun yoğunluğuna gör şekilleniyor.
Daha önceki tecrübelerime dayanarak yaptığım tesbitleri Belediyenin yetkililerine de sordum
Ortalama ev ve iş yerlerinde günlük kişi başı 800 gram çöp toplanmış olsa, ayların yaz kış miktar farklılığı, sebze meyve tüketimine göre (tonajlarda) farklılaşıyor.
Buna göre bu aylarda günlük 290 ton çöpün toplanıp transfer edildiği (% 30 iş yeri % 70 konut).
Temizlik işlerinde 280 personel 46 araç 3 iş makinesi ile sokak ve caddeler temizleniyor.
Didim de, sahil ve kıyıların denetim ve kontrolü, Turizim danışma birimi ve zabıta ekiplerinin koordineli çalışmasıyla denetlenmektedir
Zabıta ekipman sayısı 57 personel 7 araç 5 motor ile yapıldığı
Turizm kenti Didim de:
Turistik otel motel sayısının 155 olduğu
Yaz aylarında yaklaşık 900.000 bin ; Ocak, Mayıs arası aylarında ise, 253.000 yerli ve yabancı turist ayak basmaktadır.
Didim’in mücavir alanı, ilçelerini katmazsak, Aydın'ın mücavir alanından daha büyük olduğu buna göre ana arteller ve caddeleri kapsayan konut ve iş yerlerinden toplanan gelirlerin büyük kısmının Büyük şehirin payına düştüğü için kısıtlı olan gelirlerle kentin estetiğini genel görünümünü düzeltici hale getirmekte Belediye başkanı için ayrı bir yetenek ayrı farklılık gerektiriyor.
Saygılarımla