BERLİN SOFRASI

Ko­ro­na pan­de­mi es­na­sın­da ve son­ra­sın­da basın ve med­ya­da du­yu­lan Ber­lin Sof­ra­sı, Ber­li­ner Tafel, yok­sul in­san­la­ra yi­yecek da­ğı­tı­yor.
21 Şubat 1993 ta­ri­hin­de Sa­bi­ne Werth ta­ra­fın­dan ilki Ber­lin’de ku­rul­du. Otu­zun­cu yılı 21 Şubat 2023 iti­ba­riy­le Al­man­ya ça­pın­da 960 şu­be­si var.
Fran­sa, İzlan­da, Avus­tur­ya, İspan­ya, İsviç­re’de başka ad­lar­la aynı yar­dım ku­ru­lu­şu var.
2000 yı­lın­da Metro adıy­la baş­la­yan ben­ze­ri or­ga­ni­ze­ler, resmî kayda geç­me­den Uk­ray­na, Po­lon­ya, Ma­ca­ris­tan, Por­te­kiz Çe­kos­lo­vak­ya ve Tür­ki­ye gibi ül­ke­ler­de, var­lı­ğı­nı sür­dü­rü­yor.
Her ül­ke­de de­ği­şik ku­ral­lar­la yü­rü­tü­lü­yor. Ber­lin’de bu yar­dım ku­ru­lu­şu­nu ve nasıl iş­le­di­ği­ni, edin­di­ğim bil­giy­le sı­nır­la­ya­rak ma­ka­le­mi özet­le­me­ye ça­lı­şı­yo­rum.
Ber­lin Sof­ra­sı res­men kay­de­dil­miş bir ku­ru­luş­tur. Ver­gi­den muaf tu­tu­lur. Ça­lı­şan­la­rın çoğu gö­nül­lü ça­lı­şır. Gö­nül­lü, yani maddi her­han­gi bir kar­şı­lık bek­le­me­den arzu, sevgi duy­gu­suy­la, is­te­ye­rek yar­dım eden­dir.
Top­lu­ma yar­dım eden sivil ku­ru­luş­lar, her zaman bir in­sa­nın at­tı­ğı ilk adım­la baş­lar. Ma­te­ma­tik öğ­ret­me­ni olan Sa­bi­ne Werth de böyle baş­lı­yor.
So­kak­ta ya­şa­yan­la­ra acı­ya­rak, ken­di­si­ne yakın dost ve ar­ka­daş­la­rıy­la fırın, mar­ket ve diğer yi­yecek satan ma­ğa­za­lar­dan, el­le­rin­de kalan sa­tıl­ma­yan, ama henüz bo­zul­ma­yan ye­ne­bi­lecek yi­ye­cek­le­ri top­lu­yor­lar.
Ev­siz­le­ri tes­pit edi­yor ve on­la­ra pa­ket­le­ye­rek ve­ri­yor­lar. Za­man­la sı­ğın­ma­cı­lar, üni­ver­si­te öğ­ren­ci­le­riy­le yar­dım alan­la­rın sa­yı­sı yük­se­li­yor. Pan­de­mi do­la­yı­sıy­la işsiz ka­lan­lar da ilave edi­lin­ce bu sene yar­dım alan, muh­taç olan­la­rın sa­yı­sı ülke ça­pın­da iki buçuk mil­yo­nu bu­lu­yor.
Gıda mad­de­le­rin mey­da­na ge­li­şin­de har­ca­nan su, ener­ji kaybı ik­li­min ısın­ma­sı­na sebep olu­yor. O halde gıda yi­ye­cek­le­ri atıl­ma­ma­lı, çöpe atmak ye­ri­ne aç­la­ra ver­mek, ge­ze­ge­ni­miz­de do­ğa­yı ko­ru­ma­ya hiz­met eder. Kom­şu­su aç iken vic­dan­lı insan ya­ta­ğa tok gi­de­mez.
İki üni­ver­si­te öğ­ren­ci­si tel du­var­dan at­la­ya­rak, büyük bir mar­ke­tin at­tı­ğı yi­ye­cek­le­ri alır­ken ya­ka­la­nır­lar. Ha­ne­ye izin­siz giriş se­be­biy­le mah­ke­me­lik olur­lar.
Bu olaya kadar, Yar­dım Sof­ra­sın­da gö­nül­lü hiz­met eden­ler ve yar­dım alan­la­rın dı­şın­da, top­lu­mun diğer sı­nıf­la­rı bu ko­nuy­la il­gi­len­mi­yor­du.
Şimdi Al­man­ya başta olmak üzere, tüm Av­ru­pa ül­ke­le­rin­de gıda yi­ye­cek­le­rin atıl­ma­ma­sı için alı­na­cak ön­lem­ler tar­tı­şı­lı­yor.

Fe­de­ral Al­man­ya Tarım ve Gıda Ba­ka­nı Cem Öz­de­mir, sa­tıl­ma­yan yi­ye­cek­le­ri çöpe atma ye­ri­ne mar­ket­le­re, bu yar­dım sof­ra­la­rı­na ver­me­le­ri­ni öner­di. Diğer bazı il­gi­li ba­kan­lar da der­hal des­tek­le­di. Ku­ral­lar ül­ke­sin­de ge­re­kir­se kanun dü­zen­le­me­si ha­zır­lık aşa­ma­sın­da.
Her şeh­rin kendi adını ver­di­ği bu sof­ra­lar dev­le­tin gö­re­vi­ni üst­len­me­me­li, nok­sa­nı ta­mam­la­ma­lı. So­rum­lu po­li­ti­ka­cı­lar ve sos­yo­log, psi­ko­log gibi öncü dü­şü­nür­ler, yok­sul­lu­ğun, aç­lı­ğın, yani prob­le­min kök­ten çö­zül­me­si ko­nu­sun­da uya­rı­yor­lar.
Kü­re­sel sis­te­min ge­tir­di­ği bu prob­lem, yok­sul ile zen­gin ara­sın­da­ki farkı aç­ma­sı da kü­re­sel oldu. So­ru­nun ben­ze­ri tüm dün­ya­ya ya­yıl­dı. Kaya gibi sağ­lam olan orta direk, sınıf yok ol­may­la karşı kar­şı­ya kaldı. Sorun pay­la­şım so­ru­nu, küçük bir sınıf zen­gin oldu. Yok­sul sınıf açlık, orta sınıf yok­sul se­vi­ye­ye düştü.
Para sevme ön plâna çı­kın­ca, mar­ket sa­hip­le­ri sa­tıl­ma­yan mal­la­rı­nı he­di­ye eder­ler­se, daha az satın alan olur, korku ve dü­şün­ce­siy­le çöpe at­ma­yı ter­cih et­ti­ler, edi­yor­lar. At­tık­la­rı mal­lar ver­gi­den muaf tu­tu­lu­yor.
Yar­dım sof­ra­la­rı sıcak çorba veren aşevi bö­lüm­le­riy­le ge­niş­li­yor. Bir­çok yar­dım ku­ru­luş­la­rı des­tek­li­yor. Bu ne­den­le giyim eş­ya­la­rı da artık kabul edi­yor­lar.
Resmî dev­let da­ire­le­riy­le, gö­nül­lü ça­lı­şan yar­dım sof­ra­la­rı, der­nek, vakıf ve ini­si­ya­tif gibi sivil ku­ru­luş­lar hiç­bir sorun ya­şa­ma­dan barış ve ahenk için­de ça­lı­şı­yor­lar.
Gö­nül­lü sivil ku­ru­luş­lar­da öncü olan, ku­ru­cu ve emeği ge­çen­le­re ödül ve­ri­li­yor. Dev­let des­tek­le­di­ği­ni gös­te­ri­yor. 1957 yı­lın­da doğan, Ber­lin Sof­ra­sı­nı kuran Sa­bi­ne Werth de bun­lar­dan biri. 1996 yı­lın­da Ber­lin, 2003 yı­lın­da Cum­hur­baş­ka­nın ver­di­ği en büyük dev­let ni­şa­nı, 2019 yı­lın­da yaşam ödülü olmak üzere üç ödül aldı. Bugün Ber­lin Sof­ra­sı­nın onur baş­ka­nı.
Yal­nız Ber­lin Sof­ra­sın­da 36 üc­ret­li ça­lı­şan ele­man, 2700 daima gö­nül­lü, 100 ara sıra yar­dım eden üni­ver­si­te öğ­ren­ci­ler gö­nül­lü görev ya­pı­yor.
Av­ru­pa­lı Türk­ler ya­şa­dık­la­rı ül­ke­ler­de gör­dük­le­ri iyi şey­le­ri Tür­ki­ye’ye, orada olum­lu bul­duk­la­rı­nı Av­ru­pa’ya ta­şı­ya­rak, gö­nül­lü köprü gö­re­vi­ni ya­pı­yor­lar.
Tür­ki­ye’de 5 Şubat 2023 ta­ri­hin­de bir da­ki­ka­da on bir ilim yı­kıl­dı­ğı dep­rem so­nun­da, gö­nül­lü­ler ile dev­let da­ire­le­ri ara­sın­da da­ya­nış­ma, barış için­de ol­ma­dı­ğı du­yu­lu­yor.
Fe­de­ral Al­man­ya’da şahit ol­du­ğu­muz ahenk­le ça­lış­ma ve da­ya­nış­ma­yı Tür­ki­ye’de de gör­me­yi, duy­ma­yı arzu et­me­yen yok­tur, el­bet­te. Yar­dım ku­ru­luş­la­rı ve bi­rey­sel yar­dım gön­lü­nü açan­lar dev­le­te karşı rakip de­ğil­dir.
Tür­ki­ye beni öğ­ret­men ola­rak ye­tiş­tir­di, Al­man­ya ge­liş­tir­di. Bu sa­tır­la­rı GÖ­NÜL­LÜ ya­za­rak vic­da­ni bor­cu­mu öde­me­ye ça­lı­şı­yo­rum. Emek­li yıl­la­rı­mı fay­da­lı ola­rak ge­çir­mek beni mutlu edi­yor. Fahri ola­rak iki dilde ma­ka­le yaz­ma­ya otuz yıl önce baş­la­mış­tım.
Yarım el­may­la gönül alı­nır. Her­ke­sin ya­pa­ca­ğı, be­ce­re­ce­ği bir iş var­dır.

Gönül ala­rak kalın!


Bu ko­nu­da oku­du­ğum ve kay­nak ola­rak kul­lan­dı­ğım ya­zı­lar:

Dirk Je­ric­ho, Wa­ren­ha­us der Wohltätig­ke­it, Span­da­u­er Volksb­latt, sayfa 16, 16.März 2023

Bernd Jutrc­zen­ka (dpa), In­ter­vi­ew: 30 Jahre Ber­li­ner Tafel;
“Wie … ihr wollt un­se­ren Müll?”
21.02.2023

Wi­ki­pe­dia, Tafel (Or­ga­ni­sa­ti­on)