AKILLI ŞEHRİM*

    Akıllı bir kentte yaşıyorum. 

    Dün, sabah yürüyüşü yaparken yürüyüş güzergahlarında otobüs durağı gibi ama sadece gölgede oturup biraz dinlenebileceğimiz küçük gölgelenme ve nefeslenme noktaları fikri aklıma geldi. Belediyenin “Benim Şehrim” platformu üzerinden bu fikri belediyemle doğrudan paylaştım. Bu talebim belediyece elektronik oylama sistemine konuldu, diğer önerilerle beraber oylanıyor. Önerim yüksek destek görürse vatandaş ödül puanı alacağım. Bazı hizmetlerde, konserlerde bana öncelik sağlanacak. Hem çözüm önerilerim alınıyor, hem de ödüllendirilebilirim de.

    Yaşadığım kentin çeşitli sorunlarını, estetik dönüşüm olabilecek yerleri fotoğraflayıp Belediyenin şehrin güzelleşmesi amacıyla tasarladığı “Şehrimi Güzelleştir” uygulamasına atıyorum. Dikkate alınıyor. Müdahale ediliyor. 



    “Şehir Senin” mobil uygulamasından sadece burada yaşayanlar değil, ziyaretçiler tarafından da kullanılan; tiyatro, sinema gibi kültür sanat organizasyonlarından otobüs sefer saatlerine, plajlar, kamp alanları, oteller ve benzeri yerleri değerlendirebiliyorum ve bilet alabiliyorum, otelde, lokantada rezervasyon yaptırabiliyorum. 

    Bir geri dönüşüm girişimi fikrim vardı. Belediye ile start-up'ları bir araya getiren merkezde yatırımcı ve girişimcilerle buluşma imkanı buldum. Burada Belediye yerel iş ortaklarıyla çalışıyor. Yeniden düşünme, yeniden tasarlama, yeniden kullanım ve paylaşım, tamir, yeniden üretim, geri kazanım ve geri dönüşüm odağıyla çok sayıda çalışma var. Bu şekilde Belediyenin 2030 yılında atık depolama sahasına artık atık göndermeme hedefine yürüyüşünü memnuniyetle gördüm. Bu çözümde sokak toplayıcılarının da aktif rol alması ve gelirlerini korumaları sevindiriciydi.

    Belediyenin duyarlı bir yaklaşımla dizayn ettiği “İklim Sokağında” çevre dostu, sürdürülebilir ve karbon salımını düşürmeye, su ve enerji kaynaklarında tasarruf sağlanmaya yönelik Belediyenin faaliyetlerini tanıtıcı ve uyarıcı görselleri inceledim.  Belediyenin otomatize trafik kontrol ve takip sistemiyle, trafikteki duraklamaların %35, kavşak gecikmelerinin %20, ulaşım süresinin %13, yakıt tüketiminin %12,5 ve hava emisyonunun %10 azaltıldığı yazıyordu. Park ve bahçelerdeki akıllı sulama sistemlerinin tek merkezden takip edildiği, akıllı sensörlerden alınan toprak nem oranına göre bitkilere zamanında ve yeterli miktarda su verildiği, hem bitki hem de su kayıplarının önüne geçildiği de sokaktaki görsel ve ekranlarda açıklanıyordu. Bazı parklarda ve sokaklarda gün ışığının aydınlık seviyesine göre kendi ışığını arttırıp azaltan akıllı sokak aydınlatmaları yapıldığı, %40 enerji tasarrufu sağlandığı da mükemmel bir bilgiydi. 

     Belediye, kentimin akıllı şehre dönüşümüyle değer yaratılması için şehir paydaşlarının iş birliğini sağlamış ve ortak bir vizyon ışığında kendi faaliyet ve uzmanlık alanlarında rol almalarıyla hayatımıza ve dünyaya çok güzel şeyler sunmuş oluyor.

    *Bu yazı; Değer yaratmak için Akıllı Şehirler Türkiye ve Dünyadan Uygulama Örnekleri Raporu- Haziran 2021 (Raporu hazırlayanlar: TBB Türkiye Belediyeler Birliği ,WWF Türkiye, EY Türkiye) içeriğinde açıklanan örnek uygulama konularını tanıtmak ve çevre duyarlılığı geliştirmek amacıyla yazılmıştır. 

Rapora buradan ulaşabilirsiniz: