AYDIN

YAPILAN İTİRAZLAR SONUCUNDA YÜRÜTMENİN DURDURULMASINA KARAR VERİLDİ

Didim Derneği, Cumhurbaşkanlığı makamınca onaylanan ve Didim sınırları içerisinde kalan 3 farklı imar planına karşı yargı süreci başlatarak, yürütmenin durdurulmasını istemişti.

İlk alana dair yargı kararının Didim Derneği’ne iletilmesi ardından derneğin yaptığı itirazlar yerinde bulunarak, yürütmenin durdurulmasına karar verildi.

KAZANAN YİNE DİDİM VE DOĞAYA SEVDALI DİDİMLİLER

Didim Derneği Başkanı Filiz Hekimoğlu, konuyla ilgili açıklamada bulunarak, “Bilindiği üzere kentimizin özelleştirme kapsam ve programında bulunan hazine arazileri,  Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından planlanmakta ve satışa çıkarılmaktadır Hisar Mahallesi’nde yer alan 175 ada, 144 parsel de (eski 1280 parsel) bu amaçla planlanmış ve imar planları 23.07.2020 tarihinde Cumhurbaşkanı kararıyla onaylanmıştır.

Planlar askı sürecindeyken Derneğimiz tarafından incelendiğinde kararların, kamu yararı içermediği; aksine parsel bazında rant amaçlı bir noktasal düzenleme olduğu görülmüştür.  Güncel kurum görüşleri alınmayan, yeterli veri ve bilgi toplanmayan bu plan ile bölgeye ilave nüfus getirildiği, buna rağmen yeterli sosyal donatı alanları planlanmadığı, bunun da sağlıksız bir kentleşmeye neden olacağı tespit edilmiştir.

Kentin onaylı plan kararlarının bozan bu plan kabul edilemezdi.

Parsel bazında ayrıcalıklı imar hakkı tanıyan, yürürlükteki plan kararlarına ve yasalara aykırı kararlar içeren bu planlara karşı derneğimiz gerekli incelemeler yapılabilsin diye 2020 yılında yargı inceleme sürecini başlatmıştır.

                Yaklaşık 3 yılı aşkın süren mücadele soncusunda 20.03.2023 tarihinde T.C. Danıştay 6.Daire Başkanlığı,  onaylanan bu planların şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına aykırı olduğunu ve uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceği hareketle  yürütmesinin durdurulmasına  oy birliği ile karar vermiştir.

                Kısıtlı imkanlarla , Cumhurbaşkanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na karşı Didim'nin doğasına, tarihi değerlerine ve dokusuna zarar gelmesin diye yürütülen mücadelede kazanan yine Didim ve doğaya sevdalı Didimliler olmuştur.  

                Dava konusu planlar,  başta 3194 sayılı İmar Kanununun 9. maddesinin 2. Fıkrasında yer alan  "Belediye hudutları ve mücavir alanlar içerisinde bulunan ve özelleştirme programına alınmış kuruluşlara ait arsa ve arazilerin, ilgili kuruluşlardan gerekli görüş, (Belediye) alınarak çevre imar bütünlüğünü bozmayacak imar tadilatları ve mevzi imar planlarının ve buna uygun imar durumlarının Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca hazırlanarak Özelleştirme Yüksek Kurulunca onaylanmak suretiyle yürürlüğe girer ve ilgili Belediyeler bu arsa ve arazilerin imar  fonksiyonlarını 5 yıl değiştiremezler. İlgili belediyeler görüşlerini on beş gün içinde bildirir” hükmüne aykırı bulunmuş; bilirkişilerin incelemeleri sonucunda ise planların şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, planların kademeli birlikteliği ilkesine, koruma ilkelerine, kentin plan bütünlüğüne ve kamu yararı ilkesine uygun olmadığı kanaatine varılmıştır.

Didim halkı daha temiz bir doğada, daha sağlıklı bir kentte yaşamak hedefindedir. 

Didimlilerin bu hedefini göz ardı etmeyen, kentin ekosistemini bilimsel metotlar ile inceleyen, yürürlükteki plan kararlarının dengesini bozmayan ve kamu yararı ilkesini gözeten planlar ile sağlıklı yarınlara ulaşacağımızı belirtmek isteriz.  

Bu vesileyle bir kez daha antik çağdan günümüze ulaşan Didim’in, yaşam alanlarımızın, doğal, tarihi ve kültürel değerlerimiz ile birlikte koruyan; bilimin ışığında, kamu yararı ilkesini ön plana koyan planlama çalışmalarının hayata geçmesi için mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.” ifadelerini kullandı.

 

HABER: ALİ KURNAZ