Yerel

Tarihi Dandalaz su değirmenleri kurtarılmayı bekliyor

AYDIN'IN KARACASU İLÇESİNDE DANDALAZ ÇAYI ÜZERİNDE BULUNAN VE SU İLE ÇALIŞAN TARİHİ DEĞİRMENLER ÖNCE TEKNOLOJİYE SONRA DA YILLARA YENİK DÜŞTÜ. ÖNEMLİ BİR KÜLTÜRÜ BARINDIRDIĞI GİBİ TARİHİ DEĞERİ DE BÜYÜK OLAN DEĞİRMENLER KORUNMAYI BEKLİYOR.

Aydın’ın Karacasu ilçesinde Dandalaz Çayı üzerinde bulunan ve su ile çalışan tarihi değirmenler önce teknolojiye sonra da yıllara yenik düştü. Önemli bir kültürü barındırdığı gibi tarihi değeri de büyük olan değirmenler korunmayı bekliyor.

Karacasu Afrodisias - Tavas yolunda 1900’lü yılların başında kurulduğu belirtilen tabiatla iç içe su değirmenleri yaklaşık 150 yıldır ayakta kalan nadir tapılar arasında bulunuyor. Zamanında Aydın ve Denizli ilinden deve kervanları ile getirilen hububatların öğütülerek un yapıldığı değirmenler bri değirmen olmaktan öte eski bir kervansaray özelliği de taşıyor. Devlerin bağlanıp kölesteye çekildiği alanlardan, değirmene gelip aynı gün işi bitmeyince müşterilerin konaklama yerine kadar her şeyin o dönem muntazam yapıldığı tarihi tesis her kış biraz daha yıkılıp tarihi özelliğini kaybediyor.

Atadan kalma değirmen ve kervansarayın sadece konaklama bölümünü işleten Elmas sülalesinden Şükrü Elmas, “Bu değirmenler elektrikli değirmenlerin icadı ve büyük un fabrikalarının kurulmasına kadar faaliyetlerini sürdürmüş. 1950’lerden sonra değirmenler kullanılmadığı için atl duruma düştü. Kullanılmadığı için de yapılar çürümeye başladı. Bu değirmenler aynı zamanda önemli bir kültürel miras. Tarihe ve turizme kazandırılsa çok güzel olur” diye konuştu.