Öğretmen Okulunda yatılı okurken; Burdurlu bir Matematik öğretmenimiz vardı.

Okulumuz, Köy Enstitüsünden dönüşmüş olduğu için çok geniş bir alan üzerine kurulmuştu. Öğretmenlerimizin de tek katlı bahçeli müstakil lojmanları vardı…

Matematik öğretmenimiz de bu lojmandan birinde kalıyordu ve iki keçi besliyordu.

Matematik Dersimiz olduğu zaman hep keçilerinden sevgiyle bahsederdi. Bizim de keçileri sevmemizi ve öğretmen olduğumuz zaman da keçi beslememizi isterdi. Her defasında; “Eğer herkes iki keçi beslerse, Amerika’nın süt tozuna muhtaç olmayız” cümlesini tekrar ederdi. Öğretmenimizin bu düşüncesini çoğumuz, çok garip ve saçma bulurduk o zamanlar…

***

Öğretmenliğimde de; öğretmenimizin bu sözlerini hep hatırladım. Öğrencilerimizin ders kitaplarında da ormanların düşmanları sayılırken keçi başrolü oynardı… Ben bunu bu şekilde öğretmedim öğrencilerime, çocukluğumda oğlak gütmüş biri olarak… Keçinin ormana zarar verdiği de hiç aklıma yatmazdı zaten…

***

Yıllar geçti aradan, köyler boşaldı, keçiler azaldı… Öğretmenimin dediğini unutmadım ama keçi besleyecek olanağım ve ortamım da olmadı…

Emekli öğretmen olarak pazara markete gittiğim zaman çokları gibi ben de hep keçi peyniri sorarım ama bulabilmek olanaksız, bulsanız bile ya katkılıdır ya da fiyatı oldukça yüksektir.

***

Doğa yürüyüşlerimiz sırasında, Muğla ilimizin bir Yörük köyünden geçiyorduk… Köydeki keçi varlığı dikkatimi çekmişti. Doğa yürüyüşlerinde eğer bir köyden geçiyorsak o köyün bakkalından alışveriş yapar, köy kahvelerinden de çay içeriz. Bu Yörük köyünün kahvesine köylülerin meraklı bakışları arasında oturup çaylarımızı yudumlarken; köylülerimizle sohbet faslı da çoktan başlamıştı… Yaşlıca bir köylümüze “köyünüzde, epey keçi var, bunlar ormana zarar vermiyor mu diye öylesine sordum. Köylü, sandalyesiyle bana biraz daha yaklaşarak, “ şu karşıdaki koruluğu görüyor musunuz, bizim köylülerin hiçbiri içinden geçemez, siz de geçemezsiniz” Ben merakla dinlerken, köylü konuşmasına devam ederek, “bu görmüş olduğunuz ne ki, köyümüzde keçi kalmadı sayılır. Keçi kalmadığı için de karşı koruluğa- ormanlara giremez olduk. Keçiler ormanların budayıcısı, daha genç kalmasını sağlayıcısıdır. Bu yüzden de orman yangınlarının da bir ölçüde önleyicisidirler” dedi… Konuşmamızı doğa yürüyüşçüsü arkadaşlarımdan bir kısmı da ilgiyle dinlemişti. Anlaşılan o ki, onlar içinde köylünün anlattığı çok farklı ve önemli bir bilgiydi…

***

Ülkemizdeki yanlış tarım politikaları yüzünden çoğu tarım ürününü ithal eder duruma geldik. Ülkemizin coğrafi yapısı – arazisi- keçi beslenmesine elverişliyken, bilimsel dayanağı olmayan, okullarda da okutulduğu gibi orman düşmanı ilan edilen keçi sayımız gitgide azalmış durumda…1980 yılında keçi sayımız 19,04 milyon iken 2016 yılında 10,3 milyona düşmüştür. 2020 yılında keçi sayımızın 12,4 milyona çıkması ise sevindiricidir…

Bu artışın temelinde keçiye yönelik ormanda otlatılmasının yasak olmaktan çıkarılarak; keçilerin “fahri dip temizleyicileri” olarak kabul edilmesi yatıyor…

Yeni yönetmelikte, keçilerin, ''Ormanda seyreltme yaptıkları, dipte biriken otları temizledikleri, yangın çıkmasının önüne geçtikleri ve açtıkları patika yollar sayesinde ise yangının iç bölgelere yayılmasını engelledikleri'' gerekçesiyle ormana girmelerine izin verildi.

Diğer taraftan genç ormanlara, yeni fidanlık alanlara girmediği süreçte ormana zarar vermedikleri yönünde de önemli bir kanı oluştu. Ayrıca keçi ıslahı yönünde de önemli gelişmeler oldu. Yerli kıl keçilerinin iki katı kadar 8-10 kg süt veren ve ormana zarar vermeyen İsveç ırkı olan Saanen keçilerine yönenildi. Özellikle Çanakkale’de bu yönde önemli bir gelişmeler sağlandı ve hepimizin aradığı “Ezine keçi peynirinin” sütü bu keçilerden sağıldı…

***

Yine de keçilerin, korumasız bırakılan yeni dikilmiş fidanlıklara, zeytinliklere zarar vereceği gerçeğini unutmayalım. Bu alanların keçilere kapatılması uygun olabilir…

Keçi sütünü, peynirini, yoğurdunu ve etini seviyorsak ve beslenmemiz için önemli buluyorsak Ezine Keçi peyniri ve keçi sütünden yapılmış Maraş Dondurması arıyorsak keçiden vazgeçemeyiz… Plan dâhilinde keçi ırkının ıslahı ile birlikte keçi varlığının artırılması olumlu bir gelişmedir ve devam edilmelidir…

***

Keçileri kaçırmadan ve keçi inadına yakalanmadan, bol keçili günler diliyorum… Yaşıyorsa keçi sever matematik öğretmenime de selamlar olsun…