Muaviye Şam valisidir. Kendisine görkemli bir saray yaptırır. Bu saray nedeniyle daha itibarlı hale geldiğini düşünür ve bunu teyit ettirmek için, Muaviye Ebu Zer'e sorar Sarayımı nasıl buldun?
Muaviye Ebu Zer'e sorar,
Sarayımı nasıl buldun der?
Ebu Zer düşünüp kafa yorar,
Muaviye ne oldu daldın der.
Yazık değil mi bu saraya yapılan masraf,
Boşa uğraşmışsın boşa gitmiş paran der.
Sarayı kendi paranla yaptırdıysan israf,
Halkın parasıyla yaptırdıysan haram der.
Bu tipik örnekten hareket ederek, itibarın ne olduğunu irdelemeye çalışalım. Ebu Zer “israf” ve “haram” kavramlarını kullanır. İsraf gereksiz harcamadır, zararsız olduğu söylenebilir ama yararsız olduğu kesindir. Harama gelince, yolsuzluk, haksızlık, hukuksuzluk ve adaletsizlik içerir. Bu nitelikleri nedeniyle demokratiklikle, hukukla ve adaletle bağdaşmaz. Yani kitlelerce istenir olan olamaz. Bu olumsuz sıfatlar hiç kimseye onur ve saygınlık kazandırmaz; dolayısıyla da hiç kimseyi itibarlı kılmaz!
Ulusun öz gücünden beslenmeyen hiçbir eylem veya yaptırım saygın olamaz! Saygınlık; kültürel, ekonomik, siyasi ve sosyal tüm etkinlikler bileşkesi olarak ortaya çıkar. Saygınlığın omurgasını, insanlık ve varlıklar yararına olan eylem ve işlemler oluşturur.
Artı değerler (katma değer) sonuçta tüm insanlığın ve doğanın yararına olan değerli birikimlerdir. Bu birikimler geleceği yapılandıran temellerdir. Kültür sonuçta hepimize ait olan bir değerdir.
Saygınlığın temelinde inanırlık ve güvenilirlik vardır. Bunların yanı sıra, tüm insani nitelikleri sıralayabiliriz. Ancak anlatımı özetlersek; saygınlık (itibar), ahlaklı olmakla kazanılan güzel bir niteliktir. Güzelliğe ilişkin nitelikler; doğruluk, dürüstlük, adil olmak, hak yememek, zorbalık ve hukuksuzluk yapmamaktır.
İtibar, doğal akarların en güzide çiçekleridir; bu nedenle zorla elde edilemeyenlerdendir(!)
Eğer iyi bir örnek olmak istiyorsan, söylediklerine değil, yaptıklarına dikkat et!
Ahlak toplu yaşamın güvencesi, vicdan ahlakın bekçisidir!
Yalan, güçlülere özgü bir ayrıcalıktır(!)
Zalime hizmet, mazlumlara ihanettir!
Ahlak: Hak, hukuk ve adalettir; sevgi ve saygı ise, nezakettir.