İzmir Fırıncılar Odası ve Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle, Türkiye’de ilk kez kadın ağırlıklı ekmek üretimi kursu açıldı. Kursiyerlerin yarısından fazlasını kadınların oluşturduğu kursta, hamurkârlık ve kürekçilik eğitimleri ile hijyen eğitimleri veriliyor. Her ders için 100 TL cep harçlığı da alan kursiyerler, bir fırında üretilen tüm ekmek çeşitlerini öğreniyor. İstihdam garantili kurs sayesinde fırıncılık sektörüne kadın eli değmesi hedefleniyor.
Fırıncılık sektöründe eleman yetersizliği sık sık gündeme getirilirken, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) önderliğinde İzmir Fırıncılar Odası ve Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında önemli bir protokole imza atıldı. Sektöre hem işinin ehli eleman yetiştirmek hem de kadınların da sektörde yer almasını sağlamak amacıyla İstihdam için Mesleki Eğitim Projesi (İMEP) hayata geçirildi. İlkokulu bitirmiş özellikle kadın kursiyerler, Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünde hamurkârlık ve kürekçiliğin yanı sıra hijyen sanitasyon ile teknik eğitimler almaya başladı. Kursiyerlere ders başı 100 TL cep harçlığının da verildiği kursa, kadın kursiyerler yoğunlukta. İstihdam garantili ekmek üretimi kursu ile fırıncılık sektörüne kadın eli değmesi hedefleniyor.
“Türkiye’de ilk”
İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Kemal Sırtı, “Türkiye genelinde en büyük sıkıntımız, eleman yetişmemesi. Eskiden insanlar çocuğunu yaz tatillerinde iş öğrensin diye fırınlara getirirdi. Ancak şu an böyle bir durum yok. Herkes çocuğunun doktor, mühendis, avukat olmasını istiyor ancak bu ülkenin fırıncıya da ihtiyacı var. Gidişat böyle giderse, eleman yetiştirmezsek ekmek üretememeye başlayacağız. Bu sebeple birliğimizin önderliğine İzmir Fırıncılar Odası olarak böyle bir projeye adım attık. Bu kursumuz iş garantili. Kurstan mezun olan her bir kursiyerimizi işe yerleştireceğiz. Projeyle kadınları da inşallah fırınlarda daha çok göreceğiz. Kadın eli değen her şey güzel olur. Kadın ağırlıklı kursumuz sonrası onları hamurkâr ve kürekçi olarak istihdam edeceğiz. Kadın ağırlıklı bu kursumuz, aynı zamanda Türkiye’de ilk olacak. Kurslarımız 30 kişilik gruplarla devam edecek. Kadınlar bu kursumuza çok rağbet gösteriyor ve inşallah başarılı olacağız” dedi.
440 saatlik eğitim
Bornova Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Ceren Ertopçu, “Bornova Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde açılan ekmek üretimi kursumuz, Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile İzmir Fırıncılar Odası arasında imzalanan protokolle açıldı. Kursumuz toplam 440 saatten oluşuyor. Kursa katılmak için ilkokul mezunu olmak yeterli. Kursumuz her ne kadar kadın ve erkeklere açık olsa da yola çıkarken asıl amacımız, sektördeki kadın istihdamını artırmaktı. Bu nedenle kursa devam eden 30 kursiyerimizin yarısından fazlası kadınlardan oluşuyor. Sektöre bilgili ve işinin ehli personel yetiştirme noktasında bu eğitimler çok önemli. Biz bütün mesleki kurslarımızda, kursları başarıyla bitirenlere sertifika veriyoruz. Bu sertifikalarla kursiyerler, sektörde çok rahat iş bulabiliyor” diye konuştu.
“Fırıncılık sektörüne kadın elinin değmesini istiyoruz”
Kursta teorik ve uygulamalı eğitim veren Bornova İlçe Eğitim Müdürlüğü Yiyecek-İçecek Hizmetleri Meslek Edindirme Öğretmeni Rüya Cavlı, “Kursiyerlerimize bir fırında görülen tüm ekmek çeşitlerini öğretiyoruz. Ancak ekmek uygulamasından önce hijyen sanitasyon ile teknik eğitimler veriyoruz. Amacımız, fırıncılık sektörüne ve fırınlara kaliteli ve yetişmiş usta elemanlar hazırlamak. Teorik eğitimin ardından kursiyerlerimiz, hamur eğitimlerini almaya başladı. Bu işin bir de pişirme kısmı var ve en önemli kısımlardan biri de budur. Kürekçilik zordur, zanaatkarlık gerektirir. Hamuru öğrendikten sonra jilet atma ve kürek eğitimleri başlayacak. Kursiyerlerimiz mezun olduktan sonra usta adayı olacak. Onlar da ilk günden beri heyecanla derslere katılıyor. Bir an önce mezun olup fırınlarda çalışmak istiyorlar. Fırın açmak isteyen kursiyerlerimiz de yoğunlukta. Kursumuzda erkek kursiyerler de var ama önceliğimiz kadınlar. Fırıncılık sektörüne kadın elinin değmesini istiyoruz. Kadınların yeteneklerini göstermek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Kursiyerlere cep harçlığı da veriliyor
İMEP Projesi İzmir İl Koordinatörü Yasin Demirlenk, “İstihdam için Mesleki Eğitim Projesi olarak hedefimiz, gençleri yetiştirip mesleki eğitim yoluyla istihdam hayatına kazandırmak. Odalarımızla birlikte çeşitli kurslar düzenliyoruz. Kemal Sırtı, fırıncılık sektöründeki istihdam açığından ve alarm zillerinin çalmasından bahsedince hızlı bir şekilde üniversitemiz ve halk eğitimi merkezimizle işbirliği yaptık. Türk ve Suriyeli vatandaşlarımızın sosyal uyumla yetişmesini sağlıyoruz. Ayrıca kursiyerlerimize günlük 100 TL cep harçlığı da veriyoruz. Kurs bitiminde de istihdam edilmelerine imkan sağlıyoruz” diye belirtti.
Günde 9 bin ekmek üretiliyor
Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şebnem Tavman “Bu eğitim işbirliği çerçevesinde kursumuzu gerçekleştiriyoruz. Bizim sınıf altyapımız teorik ve uygulamalı dersler için yeterli düzeyde. Bu işbirliğinde yer aldığımız için çok mutluyuz” derken, Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Seda Ersus ise “Yaklaşık 12 senedir Ege Üniversitesi Hastanesinin ekmeğini üretiyoruz. Günde 9 bin adet ekmek üretiyoruz. Bunun yanı sıra tam buğday, çavdar ekmeği çeşitlerinde de ekmek üretiyoruz ve üç satış yerimizde hem personelimize hem de halka ekmek ulaştırıyoruz. Ekmeklerimizi ürettiğimiz mekanda şimdi de bu kursa ev sahipliği yapıyoruz” sözlerine yer verdi.
Bankacılıktan fırıncılığa
Kursiyerlerden Sezen Diler, şöyle konuştu: “Ben eski beyaz yakalıyım. Uzun süre bankacılık yaptım. Mesleği bıraktıktan sonra meslek edinmem gerektiği için araştırma yaptım. Evde çocukluğumdan beri yaptığım, büyüklerimden gördüğüm mutfak işini meslek haline getirebileceğimi düşündüm ve kursa kayıt oldum. Hem teorik hem pratik bilgilerin verilmesi hem de iş garantisinin olması beni cezbetti. İlk etapta çalışıp deneyim kazanmak, sonra da kendi yerimi açıp kadınlarla birlikte çalışmak istiyorum. Fırıncı kadınlar maalesef yok. Kadınlar bizi gördükçe bu mesleğe yönelecektir diye düşünüyorum.”