Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der), Akbük Mahallesi’nde yaşayan ulaşım hakkından yararlanamayan liseli öğrenciler için velileri Didim İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne dilekçe yazarak, “4+4+4 eğitim sistemi liseyi zorunlu hale getirmesine rağmen ulaşım hakkı yok sayılıyor. 20 Eylül 2023 Resmi Gazete’de yayımlanan 5.bölüm geçici madde 1 gereği doğan ulaşım hakkından yararlanmak istiyoruz.” dedi.
AKBÜK'LÜ TÜM VELİLER BU KONUDA BİRLİK OLUŞTURDU
Didim İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bahçesinde açıklama yapan Akbük Sevgi Grubu Moderatörü İsmet Kemal Bülbül, Akbük' te lisenin olmadığını ifade ederek, “Öğrenciler liseye gitmek için, en yakın Didim' e gidiyorlar. Söke ve Milas'a gidenler de var. Ama kendi olanakları ile. Akaryakıt fiyatlarının bu kadar artması, yol masraflarının aşırı artırdı. Bir öğrenci, Didim-Akbük arası gidiş-dönüş 56 TL ödemek zorunda. Buna birde öğlen yemeği eklerseniz, günlük toplamda 120 TL gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Tut ki iki öğrenciniz var, aylık masrafınız 6 bin lirayı buluyor. Hadi bir veli bu işin içinden, nasıl çıksın? Çünkü gelir asgari ücret. Kim bu veliler derseniz, site görevlileri, inşaatta çalışan işçiler, dar gelirli esnaf, emekli ve hatta depremzedeler. Devlet 2012-2013 yılında başladı 4+4+4 eğitim sistemine. Bu sistem lise eğitimini zorunlu kıldı. Yasa, zorunlu eğitim olduğunda, devletin öğrenciyi, okulun bulunduğu yere taşıması gerektiğini de kanunla belirledi. Gelin görün ki, şu anda bunu yapmıyor. Ödenek yok çünkü. Bu konuda, ilçe milli eğitime yapılan başvurular, karşılanmıyor. Gerekçe olarak ta, burada yurt var orada kalsın, yanıtını veriyorlar. Önerilen yurt, İmam-hatip öğrenci yurdu. Velilerin ilk itirazı, sadece 20km.uzakta olan bir yere, neden yurt öneriyorlar. Diğer yandan eğitim uzmanları, öğrencinin aile sevgisi ve bütünlüğü içinde eğitim görmelerinin öğrenciyi daha başarılı kılacağını söylüyor. Diğer bir tepki ise, İmam-hatip yurdu oluşu. Çoğu veli, göndermek istemiyor. Akbük'lü tüm veliler bu konuda birlik oluşturdu. Dilekçelerini, Didim ilçe eğitim müdürlüğüne verdiler. Şimdi yetkililerden gelecek yanıtı bekliyorlar. Gelecek yanıta göre de konuyu gideceği yere kadar götürecekler.” dedi.
EĞİTİM HAKTIR!
Konuyla ilgili açıklama yapan Tüm Emekliler Sendikası Şube Başkanı Haydar Pınarbaşı, ise “Bergama'da ve Veli-Der kanalıyla bu çalışmaları yapıldı ve öğrencilerin eğitim hakkını aldığı yönünde okuduğumuz genelgeye göre de herhangi bir değişiklik yok. Yani taşıma durumu ve taşımalı öğrencilere bir öğün yemek hakkı devam ediyor. 4+4+4’e göre 12 yıllık eğitim zorunludur. Şimdi zorunlu olan eğitimde de devlet öğrencilerin çocukların eğitime ulaşmasını sağlamakla mükelleftir. Yani bunu herhangi bir komisyona başka bir yere bırakmak gibi bir şeyi yoktur. Çünkü eğitim haktır. Devlet eliyle de parasız olarak verilmesi haktır. Anayasanıza göre yani sonraki yasalardan öğrendik.” dedi.
ÇOCUKLARIMIZ ÜZERİNDE TASARRUF YAPILMASIN
Eğitim Sen Didim Baş Temsilcisi Gökhan Gök, 4+4+4 eğitim sisteminin sıkıntılarını her yerde yaşadıklarını belirterek, “Genel olarak bütün liselerin Anadolu lisesine çevrilmesi de bu 4+4+4’ün bir parçasıydı. Esas amaç burada imam hatiplere yönlendirme, dayatmaydı. Okul çağındaki çocukları da okul eğitim hayatından koparmaktı. Zaten ilk dörtten sonra kopuşların daha kolay olmasını ama kağıt üstünde 12 yıl zorunlu olsa da maalesef böyle bir amaç güdüyorlardı. Bizim buradaki temel duruşumuz şu olmalı bence eğer bir kamudan tasarruf varsa bütçeden tasarruf gibi bir şey söz konusuysa, bu taşımanın uygulanmamasındaki durum biz çocuklarımız üstünden bu tasarrufun yapılmasına karşıyız. Tasarruf yapılacak onlarca şey varken çocuklar üstünden böyle bir hesap güvenlerin ileride belki de altından kalkamayacağı sorumluluklar olabilir. Akbük, 20 -25 kilometrelik yol, çocuklar karanlıklar da çıkıyor, köpekler, domuzlar bir sürü sıkıntılı yollardan geçerek geliyorlar. Bu anlamda velilerimizi de buradan gelecek dilekçenin cevabına göre yeni bir yol izleyeceğiz.” dedi.
HABER: ELİF DİKBAŞ