Yeşilkent sitesinde geçirdiğim Yaz tatilleri olmasaydı, emekli olma yaşıma kadar çalışamazdım. Didim’e geri vermeyi ve gelecek nesillerin mutlu olmasını arzu ediyorum. Bu nedenle bu mektubu yazıyorum.
Yazımın özeti yalnız bana ait değildir. Görüp yaşadıklarım, komşulardan dinleyip derledim. Sosyal medyada site sayfasında okuduklarım tamamlıyor.
Yeşilkent Sahil Sitesi iki bin yıllarına kadar saklı yeşil bir cennet idi. Komşular sakın sitemizi tanıtma, pozitif yazma, diyorlardı.
Altınkum kapasitesinden fazla konuk alınca, zamanın Didim Belediye Başkanı Yeşilkent Sahil Sitesi plajı da halka açılmıştır, diye anons yapınca tılsım bozuldu.
Berlin Turizm Fuarı’nda dağıtılan tanıtım broşürlerinde Altinkum’dan sonra ikinci sırada Yeşilkent tavsiye ediliyordu.
Faydalanmak doğal sayıldı, fakat Altınkum’a götürülen hizmet Yeşilkent’e verilmedi. Tam tersine ah bu yazlıkçılar, diyerek şikâyet edildi.
1970-1984 yıllarında Didim/Altınkum’da tatilimi geçirdim. 1984’den itibaren Yeşilkent’te Yaz tatillerimi geçiriyorum. İki dönem Denetleme Kurulu’nda görev aldım.
Sitenin idare işlerini Site Derneği üstlendi, fakat Yeşil adını ikinci bir dernek verdi. Üç dönem de bu dernek yönetiminde görev aldım. Şimdi yalnız tek dernek var.
Defalarca yönetimde başkanlık yapan Ünal Köse, emekli öğretmenlere saygı ve sevgisi olan bir başkan. Artık yoruldun, yönetim tek kişiyle yürümüyor, genç nesle yol açın sözümü saygı ile karşıladı ve seçimde yönetime aday olmadı. Hizmetinden dolayı komşuların gönüllerinde yaşayacak.
Derneğin yeni yönetimi Aziz Kara başkanlığında bir değişim ve ilerleme girişimde. Şeffaf, iş birliğine açık olarak dernek üyelerin katılımına önem veriyor. Her konuda, tamiratlarda çöp kutuların rengine kadar komşuların fikrini alıyor.

Bu nedenle Didim’i idare eden resmi kuruluşlar, gönüllü özel kuruluş dernek ve vakıflar Yeşilkent’in de Didim’e ait olduğunun farkına varmalı ve beraber çalışmalıdır.
Bir yerde bir sorun varsa, en az bir de çözüm vardır. Çözüm isteyen sorunlar şöyle:
Hırsızlık maddi manevi zarar veriyor. Demokrasilerde çoğunluğun sözü geçerlidir. Tek giriş kapısının açılması, diğerlerin kapatılması. Bütün kapılar açık kalsın, diyen komşular ana caddede oturanlar ve ticaret yapanlar. Bu durumda ana Caddeyi trafikte rahatlatacak önlemler düşünülmeli.

Ses ve çevre kirliliği. Yaz mevsiminde turistin çok olduğu Temmuz ve Ağustos aylarında Belediye işçileri Dernek işçilerine takviye olarak yardım etmelidir. Güvenlik, kuralların uygulanmasında polisler yardımcı olmalıdır.
Mini Plajda ticaret yapanlarla, tatilde dinlenme ihtiyacı olanları karşı karşıya getirmemek için, kurallar konmalı ve uygulanmalı. Plajın kapasite alanı genişletilmeli.
Otopark yeri ve hava kirliği. Orman, koruya sınıra olan sahil yolu parka kapalı tutulmalıdır. Sorumlu kuruluşlar, dernek yönetimi ile iş birliği yaparak çare bulmalı.
Didim Turizm Derneği çalışmasını genişletmeli, siteleriyle Didim’i bir bütün olarak görmeli. Gücü yalnız otel ve restoran tanıtımıyla Altınkum’da sınırlamamalı. Başkan Mustafa Şentürk ve yönetimi desteklenmeli.
Gelmiş geçmiş Belediye Başkanı olarak Yeşilkent’e karşı tarihi sorumluluğu olan Didim Çevre Derneği Başkanı Mehmet Soysalan ve yönetimi de desteklenmeli. Didim Çevre Derneği nezdinde bir Çatı Derneği organize edilmeli. Akbük sevdalıların örnek çalışmaları var, birlikten Didim’e hizmet doğar.
Yeşilkent’te ev sakinlerinin üçte biri Yurtdışı Türkleri. Didim’de doğru, güvenilir istatistikle tespit edilmeli. Adres listeleri iyi yapılmalı. Arzuhalci Murat Torun, ressam ve emekli öğretmen Turgut Gülten gibi güvenilir kişilerden bir komisyon kurulmalı. Yurtdışı Türklerine sorunlarını çözme konusunda yardım edilmeli. Böylece Su İşleri komşunun su borcunu Facebook’da arama ihtiyacı duymaz.

Derneklerde katılımları sağlanmalı. Dijital ortamda seçme ve seçilme hakkı verilmeli, yani mektupla seçim mümkün olmalı.
     Emekli öğretmen olarak, Avrupa’da yaşayan üçüncü neslin Türkiye sevgilerini besleme, uyandırma sorumluluğu  hissediyorum. Didim’e gelen çocuklar ve gençler  Türkiye’ye gelmiş, görmüş olacak. Avrupa’ya dönünce Türkiye’de tatilimi geçirdim, diyecekler. Onlara tatilde Türkçe dersi verilmelidir.
Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ediyorum.
Bozuk yolların tamiri, yıllardır yarım kalan sokak levhaları, yine yarım kalan telefon ve elektrik kabloları yeraltına alma, yeşil alan ve bahçe bakımı gibi konular için, ikinci bir mektup yazmam gerekecek.
Yazılarımı yazarken gönlüm Didim ile Berlin arasında gider gelir.

Anavatan sevdiğimiz mekandır.

Hoşça kalın!