Açık Mektup 1 - Mavi Didim GazetesiMavi Didim Gazetesi

19 Şubat 2021 - 18:13

167 views

Açık Mektup 1

Açık mektup, adı üstünde açık olup sorumlulara öneri ve rica anlamına gelir. Epey zamandır zihnimde yazdığım bazı konuların doğru olduğunu iki olay gösterdi.

Okuduğum bir kitapta belirtildiği gibi, İsrail’de müzede ve belediyelerde yurtdışında yaşayan Musevi sayısı istatistiklerde gösteriliyor. Sürekli dünyada organize oluyor, haberleşiyor ve ilişkide kalıyorlar. Bu nedenle dünya siyasetinde sözleri geçiyor.

Mavi Didim gazetesinde Renklerin Dersi makaleme yorum yazan okuyucum İngrid Pieper-Şentürk, önerime ivedilik kazandırdı.

İngilizlerin Didim’de eylem ve aktivitelerle okullara yardım ettiği, sokak hayvanlarına sahip çıktığını basında öğreniyorum.

Önce Didim’in tüm sitelerinde Avrupalı kaç ailenin hangi ülkelerde yaşadığı tespit edilmeli. Bu ailelerin ve bireylerin Almanca konuşanları organize etmeli. Avusturya, Almanya ve İsviçre’nin üçte biri Almanca ve Türkçe dil araya gelebilir. Avrupa’da yaşayan Türk asıllı olanlara ayrı olmak üzere Türkçe dil kursları verilebilir. Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan Türk ve Türk asıllı insanlara Türkçe dersleri verilmiyor. İkinci ve sonraki Türk ve Türk asıllı Avrupalılara Türkiye sevgisi verilmiş olur. Didim’de tatilini geçiren gençler için Didim demek Türkiye demektir. Böylece Avrupa’da tanıtım yapabilirler.

Turizmde çalışan garson ve diğer otel, restoran ve ulaşımda çalışan Didimli elemanlara Almanca dersi verilebilir.

İngrid Hanım’ın bana anlattığına göre, Tarihi Eserleri Koruma Derneği aynı zamanda eski Belediye Başkanı Mehmet Soysalan’in Kurduğu Yunanistan kardeş şehir dostluk ilişkilerini de destekliyor. Bu, daha fazla desteklenebilir. Didim’de kazıları yapan Berlin ekibiyle Almanca iyi anlaşılır.

Korona virüs küresel salgın gösterdi ki, yollar uzuyor hatta kapanıyor. Krizde Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanı, Antalya ve Didim Ticaret Oda Başkanların mevkidaşlarına yazdıkları mektuplarda Alman vatandaşları bekliyoruz, hoş gelsinler, dendi. Fakat kendi vatandaşlarından hiç bahsetmemeleri Almanya’da oldukça yadırgandı.

Yazlık evi olanların işlerini görmede Didim’de yaşayan güvenilir insanlara ihtiyaçları var. Aidat, vergi ödemede, avukat, alışveriş, onarım yapı işlerde ve emlâk alış satış işlerinde baş vuracakları bir komisyon kurulabilir.

Arzuhalci Murat Torun, eski Belediye çalışanı Yeşilkentli Türker Ertuncay, Belediye çalışmalarında deneyimli olan Filiz Korkmaz gibi dürüstlüğü ile tanınan kişilerle, Belediye nezdinde bir komisyon, çalışma grubu kurulabilir. Yeşilkentli komşum ressam öğretmen Turgut Gülten gibi, dernek yönetiminde deneyi olan bilirkişiler bu inisiyatife danışmanlık yapabilir.  Böylece ev sahipleri Didim’e hizmette yanlış, ellere düşüp, kazıklanmaz.

Bu kurulacak inisiyatif ve dernek sitelerde yeşil alan ve bahçe bakımını Ziraat Müdürlüğü ile birlikte yapmalıdır. Sitelerde bahçeli evler tarımdan, ziraattan anlamayan işçilerin elinde. Onlara kurs verip denetlemeli. Yeşil alanlar ve bahçeler hava kirliliğine karşı korunmuş olur.

Doktorum, Liseyi bitirmiş bir kız çocuğun yalnız korkmadan yapabileceği bir adres sormuştu.

Korona krize başlayınca Almanya Dış İşleri Bakanlığı Yeni Zelanda ve Avustralya’dan 20.000 öğrenciye ülkeye getirdi. Liseyi bitiren öğrencilerin çoğu üniversiteye başlamadan önce bir yıl ara veriyor, hayat dersi almak için çiftliklerde çalışıyor, harçlığını çıkarıyor.

Onlara Didim’de güvenilir bir otel, yurt organize etmek mümkün olur. Bu konuda Almanya’da şubesi olan Alman ve Türk Gençlik İnisiyatifi ile birlikte çalışılabilir.

Almanca’da birleşen bu inisiyatif veya kurulacak dernek, yine kurulacak veya varsa çatı derneğine üye olabilir.

Bu mektubun devamını, İngrid Hanım ile konuştuktan sonra onun düşüncelerini alarak, yazacağım.

Hoşça kalın!

%d blogcu bunu beğendi: