130 yıllık Ortodoks kilisenin kapılarına duvar örülmesine suç duyurusu
Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Akbük’deki 130 yıllık Rum Ortodoks Kilisesinin 3 kapısından 2’sinin tuğlayla örülerek kapatılmasıyla ilgili suç duyurusunda bulundu.
Akbük Mahallesi’ndeki 130 yıllık Rum Ortodoks Kilisesi’nin 3 kapısından 2’si, iddiaya göre, alkollü restorana ruhsat verilmesi için Didim Belediyesi’nce tuğlayla örülerek kapatılmıştı.
Akbük Mahallesinde bulunan Ortodoks kilisesinin kapılarına örülen duvarlar Aydın İl Kültür Müdürlüğü tarafından gerçekleşen çalışmalar sonucunda yıkılarak eski haline getirilmişti.
Bunun üzerine İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer, kilisenin Milli Emlak Müdürlüğü’nden Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisini istedi. Yapılan tahsis işlemlerinden sonra kiliseyi inceleyen Tuncer, Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunarak, olayı gerçekleştiren kurum, kişi veya kişilerin bulunmasını istedi. Kilise önünde açıklama yapan Doç. Dr. Umut Tuncer, “Buradaki kilise 130 yıllık bir kilise. Yaklaşık 2 hafta önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis oldu. Tahsisten sonra burada yaptığımız incelemelerde neler yapılabilir düşüncesi vardı. Didim’e ne açıdan kazandırılabilinir, çalışmalarına başladık. Kilisemizde toplam 3 kapı var. Bu 3 kapının 2’si, kurul kararı olmaksızın herhangi onarım ve tadilat yapmak mümkün değil. Ancak 2 kapının örülerek kapandığını gördük. İddiaya göre Didim Belediyesi tarafından arka parselde bulunan bir alkollü mekana ruhsat alınabilmesi için böyle bir tahribat yapmış. Alkollü işletmelerin ruhsatlandırılması için ibadethanelere en az 100 metre mesafede olması gerekiyor. İki kapının örülüp kapanmasıyla bu 100 metre engeline takılmadan söz konusu işletmenin ruhsatlandırılması sağlanmış. Bunlar tabii ki bir iddia. Biz de bunları araştırmakla görevliyiz. Bugün itibariyle Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduk. Kurul kararında da gündeme geldikten sonra bu konunun yargıya taşınacağını düşünüyoruz. Eğer gerçekten Didim Belediyesi tarafından bu tahribat yapıldıysa ve ticari bir çıkar amaçlı kültür varlığını tahrip edilmesi doğru değil. Eğer bu belediye tarafından gerçekleştiyse oldukça düşündürücü bir durumdur. Yerel yönetici ve kanat önderlerinden tesisin nasıl kullanılacağı konusunda bilgileri topluyoruz. Bu tesisi en iyi şekilde Didim’e kazandırmayı amaçlıyoruz” dedi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer, Aydın Vali Yardımcısı Rıza Dalan, Didim Kaymakamı Halil Avşar, Milet Müze Müdürü Baran Aydın ve Didim Turizm Derneği Başkanı Mustafa Şentürk ile birlikte Akbük’de bulunan kiliseyi ziyaret ederek incelemelerde bulunmuş, sonrasında yaptığı açıklamasında. “130 yıllık Ortodoks kilisesi olan yapı için, çevredeki Ortodokslarla iletişim kurmayı sağlayacaklarını ifade ederek “Böyle bir ihtiyaç olursa bölgeyi kilise olarak da değerlendirilebilecek bir yapı. Fakat şu haliyle Kültür ve Turizm Bakanlığımıza tahsis edilmiş bir kültür yapısı olarak mevcut. İkinci bir alternatif olmazsa Milet müzesinin küçük bir butik şubesi olarak da değerlendirilmesi söz konusu. Henüz kesin karara bağlanmış hususlar değil. Ancak temel niyet Didim turizmine bu yapının kazandırılması ve yapının tekrar güncel haliyle tarihi yeniden canlandırılmasında çalışmalarının devam ettirilmesidir. Kültür yapılarında restorasyon, titizlikle hazırlanmış projelerin, titizlikle uygulanması sonucunda ancak gerçekleştirilebilir. Bunun için akredite edilmiş mimarlarımız ve müteahhit firmalar var. Bu noktada en güzel çalışmaların yapılacağından hiç şüphemiz yok.” diye bir açıklama yapmıştı.

AW115902