Ziraat Odası Başkanı Gökdemir Olivtech Fuarını Değerlendirdi
Bu yıl 8. si gerçekleşen Olivtech 2018 "Gurme İzmir" zeytin, zeytinyağı, süt ürünleri, şarap ve teknolojileri fuarına Didim’den 120 çiftçi ile katılan Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir fuarı değe
- 15 Mayıs 2018 Salı |
- devamını oku

Bu yıl 8. si gerçekleşen Olivtech 2018 "Gurme
İzmir" zeytin, zeytinyağı, süt ürünleri, şarap ve teknolojileri fuarına
Didim’den 120 çiftçi ile katılan Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir fuarı değerlendirdi.
Gökdemir: “8. Olivtech 2018 "Gurme İzmir" Zeytin,
Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarında markalı zeytin
üretimi ile zeytinyağı, zeytinyağlı sabun ürünlerinin yapımındaki teknolojik
yenilikleri birinci elden bilgiler aldılar.
Didim heyetinde çok sayıda kadın çiftçinin olması zeytin
yetiştiriciliği ve Zeytin yağı üretimi işinin artık tüm aile bireyleri
tarafından geçim kapısı olarak görülmesinin bir işareti olarak anlaşılmalıdır
ve Didim’de bu konuda güzel gelişmelerin olacağı anlamına geliyor” dedi.
“Ülkemizde kişi
başına düşen zeytinyağı tüketiminin artması için zeytinyağı markalarının da artması gerekiyor”
Didim Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Gökdemir
değerlendirmesinde; “Türkiye'de kişi başına düşen zeytinyağı tüketiminin ve
zeytinyağı markalarının daha da arttırılması gerektiğini ”de belirtti ve zeytinyağı üreticisi beş büyük ülke içinde
yer almamıza rağmen, diğer üretici ülkelerle karşılaştırıldığında, halen kişi
başına tüketim miktarı 1,5 -2 kg gibi son derece düşük seviyededir. Bu rakam
bazı ülkelerde ortalama 22 kg'a ulaşmaktadır. Tüketiciler bilinçlendirildiği
takdirde hem tüketim arttırılabilir, hem de tağşiş bir nebze de olsa azalabilir
edilebilir. Amacımız bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturarak, ülkemizde düşük
olan zeytinyağı tüketiminin arttırılması için özel çalışmalar yapılması
gerekir” dedi.
Fuarın 4 bölüm halinde yapıldığını, Didim’den giden
çiftçilerinde ağırlıklı olarak Zeytin yetiştiriciliği ve zeytinyağı üretim teknolojileri
hakkında bilgi edindiklerini, Süt ve süt ürünlerinde teknolojide gelinen durumu
öğrendiklerini ve her türlü ürün yetiştiriciliğinde rekoltesi yüksek organik
üretim konusunda bilgiler aldıklarını söyledi ve şarap yapımı ve teknolojisi
bölümünün Didim’de üzüm yetiştiriciliğin henüz istenilen seviyede olmamasından
dolayı heyet tarafından çok ilgi çekmediğini de söyledi.
Başkan Gökdemir: “bu tüp fuarlar üreticinin geleneksel
yöntemler dışında kendi kapasitelerine uygun teknolojik yenilikler hakkında
bilgi alarak planlama yapabilmelerini düşündürüyor. Özellikle kadın çiftçilerin
teknolojik malzemelere ilgi göstermesi bir kez daha Didim’de zeytinciliğin
gelişeceğinin işareti olarak görülmesi” değerlendirmesi de yaptı.