Erol Yıldız

Tüm Yazıları


Topuklu efenin başarısı

  • 20 Ocak 2018 Cumartesi


Vatandaşa et nasıl yediriliyor herkesin örnek alması gerekir. Bravo demekten başka denilecek söz kalmadı. Özellikle dar gelirlilerin, emeklilerin, memurların ekonomik koşullar sonucunda evine götüremediği pahalı etin çözümünü sonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Çerçioğlu bularak, kişileri rahatlattı.Aylarca insanların kafasında soru işareti bulunan et konusu, herkesin ortak düşüncesini yansıtıyordu. Dar gelirlinin aldığı ücretler, emeklilere ve asgari ücretlilere verilen zamların oranı ile, et yiyemez hale gelmiştir. Değişik siyasi çevreler tarafından dile getirilerek, bir türlü çözümü sağlanamayan et konusu, yapılan çalışma sonucunda en azından örnek bir anlayış ile çözümlenmiş olacak.Neden et fiyatları bir türlü ucuzlamıyor diye düşünenler için, daha önce yazdığım makalemde aynen belirtmiştim. Bir ülke üretici konumundan tüketici konumuna geçerse, tüketeceği ürünü pahalıya yemektedir. Bu sadece et için geçerli değildir. Diğer ürünler içinde bu söz konusudur. Alınan ücretler ile beslenme konusunun dengelendiği bir ülke hem besleneme konusunu aşar, hem de beslenme konusundaki ciddi sosyal ayrışma ortadan kalkmış olur. Tarım ve hayvancılık bakanlığı daha önce bu konuya açıklık getirerek, etin ithal edilerek, ülkeye sokulacağını bildirmiş ve yapılan anlaşmalar sonucunda dışarıdan et ithali sağlanmıştı. Fakat bu fazla uzun sürmedi. Yeni arayışlar ise bazı kesimlerin tartışmalarına neden oldu.İşin güzelini ise, Çerçioğlu başardı demek en doğru söz olacaktır. Bunu başarmak o kadar da zor olmasa gerek diye düşünmekteyim. Aydın Büyük Şehir Belediyesi, yaptığı üç yıllık çalışmanın ardından, üreticiden aldığı hayvanı kendi mezbahasında işleyerek, kurduğu Ege et A.Ş ile halka hem yerli hem de ucuz et yedirmeyi başardı. Sosyal anlayışın tecelli ettiği bu çalışmanın, bir çok belediyeye örnek teşkil etmesini diliyorum.Bu işin tüketim ve ihtiyacın karşılanması yönüdür. İşin bir de sağlık ve gelişim yönünü düşünmek gerekir. İnsan sağlığının en önemli unsurlarından biri besindir. Besin aldıkça ve dengeli beslendikçe yaşam ömrü hem uzar, hem de yaşamındaki dengeler sağlanır. Bunun da en önemli olanı et tüketimidir. Etin insan için önemli unsur taşıdığını bu işle uğraşan bilim adamları daha net açıklayacaklardır. Hücrelerin yenilenmesi, onların aktif halde olması, enerjinin sağlanmasındaki en önemli besin kaynağı et olduğu sağlık örgütlerince bilinmektedir. Burada et üretiminin geri planlara çekilmesi demek, etin dışarıdan ithal edilmesi ve karşılığında döviz harcanarak sağlanması sonucunu getirir. Bu da pahalı eti sofralara taşır. Onunda ne kadar sağlıklı olduğu konusu şüphe uyandıracaktır. Et yemeyen toplum gelişimde gerileme gösterir. Sağlık için en önemli besindir. Şimdi umarım bu tür çalışma başkalarına örnek olur ve tüm belediyeler, kendi halkını düşünerek, çalışmaları sonucunda halkın yanında olduklarını sağlamış olurlar. Haydi bakalım eller cebe.